LATGALE: Preiļu novada skolās desmitklasniekiem maksās stipendijas

No 1. septembra Preiļu novada skolās labākie 10. klašu skolēni saņems šī novada pašvaldības stipendijas. 
Saistošie noteikumi paredz, ka stipendija motivēs Preiļu novada un citu pašvaldību skolēnus mācīties Preiļu novada pašvaldības vidējās izglītības iestādēs. Turpat uzsvērts – ja desmitās klases skolēnam vidējais sekmju vērtējums būs 7 balles, tad viņš saņems pamata stipendiju 35 eiro mēnesī, bet, ja vērtējums būs astoņas un vairāk balles, tiks piešķirta paaugstinātā stipendija – 50 eiro mēnesī. Jāpiebilst, ka nevienā priekšmetā nedrīkst būt vērtējums sešas balles. 
Vaicāts, kāpēc stipendijas nesaņems visi 10.–12. klašu labākie skolēni, kā tas ir virknē citu Latgales pašvaldību, Preiļu novada Izglītības pārvaldes vadītājs Andrejs Zagorskis skaidroja “Vietējai Latgales Avīzei”, ka, ņemot vērā kaimiņu pašvaldību atbalstu saviem vidusskolēniem (ir pašvaldības, kas piešķir stipendijas, un ir pašvaldības, kas dāvina datorus), Preiļu novada pašvaldība nolēma maksāt stipendijas desmitās klases skolēniem, jo šī gada budžetā nebija ieplānots finansējums stipendijām. Izglītības pārvaldei uzdots savā budžetā paredzēt 10 tūkstošus eiro šīm stipendijām. 
“Mēs stipendijām varēsim novirzīt pieaugušo izglītības budžetā ieekonomētos līdzekļus (pieaugušo izglītības pasākumiem ir piesaistīts ministriju un Eiropas Savienības fondu finansējums). Pieļauju, ka turpmākajos gados stipendijas varēs saņemt arī 11. un 12. klases čaklākie skolēni, ja pašvaldība paredzēs finansējumu budžetā,” teica A. Zagorskis. Pēc viņa aplēsēm, 10.–12. klašu labāko skolēnu stipendijām būtu vajadzīgi aptuveni 30 tūkstoši eiro.

 

Projektu “Novadu balss” finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par sagatavoto saturu atbild laikraksts “Vietējā Latgales Avīze”.