ZEMGALE: Portugāļu seniori viesojas Jelgavā

 
Jelgavas Senioru biedrība uzņēma ciemos seniorus no Portugāles pilsētas Porto

 

Līgosvētku nedēļā Jelgavas Senioru biedrībā Erasmus+ programmā viesojās 20 seniori no Portugāles pilsētas Porto Senioru Universitātes. 
Senioru Universitātes kustība Latvijā sākta 2019. gadā, un šo ideju attīsta biedrība “Project Net”, balstoties uz Portugāles Senioru Universitāšu tīklu RUTIS, kas, burtiski tulkojot no portugāļu valodas, nozīmē – Senioru universitāšu sadarbības tīkla asociācija. Pašlaik RUTIS tiklā ir apvienotas 347 senioru universitātes un ap 45 000 studējošo.

Iepazīst latviešu tradīcijas
Kā “Zemgales Ziņām” pastāstīja Jelgavas Senioru biedrības vadītāja Ilga Antuža, tās bija notikumiem un pozitīvām emocijām piesātinātas četras dienas, kuras ilgi paliks atmiņā. Portugāļu viesiem bija lieliska iespēja iepazīt latviešu Līgosvētku tradīcijas, piedaloties ielīgošanas pasākumā “Zemgale un Kurzeme ielīgo kopā” Dzīvesziņas un amatu sētā: “Kopā ar portugāļiem un senioriem no Jelgavas, Stendes, Talsiem, Jaunpils, Mālpils un Lapmežciema dziedājām, dejojām, gājām rotaļas, sējām sieru, cepām maizīti un speķa pīrādziņus. Portugālē vasaras saulgriežus neatzīmē, tāpēc viņiem tā bija jauna un interesanta pieredze. Apmeklējām arī smilšu skulptūras un Karameļu darbnīcu, kur gatavojām karameles, bet Rundāles pilī iepazināmies ar muzeja ekspozīciju un baudījām rožu dārza burvību. Laiks pagāja ļoti jaukā un sirsnīgā atmosfērā.”  

Apgūst valodas
Portugāļi bijuši izbrīnīti par mūsu senioru labajām angļu valodas zināšanām. I. Antuža priecājas par jelgavnieci Ermīnu Ludi, kura jau apguvusi portugāļu valodu un varēja komunicēt ar ciemiņiem viņu dzimtajā valodā. Savukārt portugāļi ciemošanās laikā apguvuši dažas frāzes latviski un centās izmantot sarunās. Erasmus+ kopprojekts kopā ar Porto senioriem noslēdzās Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē, kur profesore Dzidra Kreišmane iepazīstināja viesus ar Latvijas vēstures līkločiem. Tā bija vērtīga prezentācija, jo daudzus vēstures faktus portugāļi nebija dzirdējuši.  
Iedibinātā draudzība noteikti turpināsies arī turpmāk, rakstot vēstules un sazinoties sociālajos tīklos. Šīs vizītes rezultātā jau nākamā gada aprīlī 25 Jelgavas Senioru Universitātes dalībniekiem paredzēts brauciens uz Portugāles pilsētu Ferreira ciemos pie Portugāļu senioriem.

 

Projektu ”Novadu balss” finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par sagatavoto saturu atbild laikraksts “Zemgales Ziņas”.