VIDZEME: Izveidoti trīs jauni maršruti Alūksnes vēstures stāstu atklāšanai

Vitas RENCES foto

 

Alūksnes Tūrisma informācijas centrs sagatavojis trīs jaunus maršrutus Alūksnes vēstures stāstu aizraujošākai iepazīšanai. Tie aicina ceļot dziļāk un atpūtu apvienot ar izziņu, izmantojot iespēju pastaigu pa pilsētu padarīt mērķtiecīgāku.

Vissenākajā pilsētas vēsturē aizved maršruts Viduslaiku varenības mantojuma tūre, kas aicina iepazīt divus cietokšņus divās valstīs. Maršruts sagatavots tā, lai iesaistītu visas maņas, izzinot pēdējos divus Livonijas ordeņa uz austruma robežas celtos cietokšņus – Marienburgas (Latvijā) un Vastselīnas (Igaunijā). Cauri 17. gadsimtam līdz mūsdienām ved maršruts Ernsta Glika vārds mūsdienu Alūksnē, ļaujot iepazīt vācu mācītāja un skolotāja nozīmi Alūksnes un Latvijas vēsturē. Mācītāja lielākais devums Latvijas kultūrvēsturē ir Bībeles tulkojums no senajām valodām latviešu valodā, ko E. Gliks paveica, dzīvojot un strādājot Alūksnes draudzē. Savukārt Latvijas kultūras kanonā iekļauto kapu kopšanas tradīciju tuvāk ļaus izzināt maršruts Mazais loks pa Alūksnes Lielajiem kapiem. 15 ha plašie kapi (attēlā) Alūksnes ezera Kapsētas pussalā ir vieni no lielākajiem Vidzemē.

Informācija par izveidotajiem maršrutiem pieejama www.visitaluksne.lv, savukārt drukātu maršruta materiālu var saņemt Alūksnes Tūrisma informācijas centrā un informācijas stendos tūrisma objektos.
 

Projektu ”Novadu balss” finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par sagatavoto saturu atbild laikraksts ”Auseklis”.