ZEMGALE: Jelgavas novads taupīs visās jomās

Jelgavas novada dome nesaņems prognozētos ienākumus 2,56 miljonu eiro apmērā no SIA “Zemgales veselības centrs” pārdošanas, un tas licis pašvaldībai pārskatīt 2024. gada budžeta izdevumus un meklēt veidus, kā ieekonomēt. Minētos līdzekļus pašvaldība nesaņems, jo deputāti nolēma atcelt lēmumu par Zemgales veselības centra pārdošanu.
Pēdējo divu mēnešu laikā Jelgavas novada pašvaldībā pārskatīts šī gada budžeta izdevumu plāns, un 17. jūnija domes sēdē deputāti lēmuši par grozījumiem, kas ietver būtisku izdevumu ekonomiju.
Tā kā pamatbudžetā plānotie ieņēmumi 2,56 miljonu eiro apmērā tomēr netiks gūti, jāsabalansē izdevumi, lai neskartu gan projektu līdzfinansējumu, investīciju projektus, gan nepieciešamo pedagogu atalgojuma kāpumu līdz ar gaidāmo mācību gadu, skaidro pašvaldībā.

 

Ekonomēs uz izglītību, kultūru un sportu
Taupības nolūkos pašvaldības centrālās administrācijas izdevumi samazināti par 12,99% jeb 87 837 eiro, veikts darbinieku atlīdzības fonda pārrēķins 597 949 eiro apmērā, izvērtējot neaizpildītās vakances, plānotos mācību komandējumus un pieredzes braucienus, ietaupījumu rodot vēl 49 021 eiro apmērā.
Nolemts samazināt izdevumus arī izglītības, kultūras un sporta jomās, proti, kultūrai paredzētais finansējums samazināts par 24,41% jeb 100 357 eiro, sportam par 21,36% jeb 101 419, izglītībai – 20,14% jeb 437 084 eiro. Pārskatot finansējumu, kas sākotnēji bija paredzēts pasākumu un svētku organizēšanai, oficiālo delegāciju un vieskolektīvu uzņemšanai, mācību līdzekļu un materiālu iegādei, sporta skolu audzēkņu un pieaugušo sportistu dalībai starptautiskās sacensībās un sporta nometnēs, finansējumu saimnieciskajiem izdevumiem, dažādu remonta darbu un iestāžu uzturēšanas pakalpojumiem, kopumā rasts ietaupījums 1 095 620 eiro apmērā. Pašvaldība norāda, ka novada svētki un lielas svinības šogad izpaliks, tomēr notiks pagastu svētki ar plašu kultūras un sporta pasākumu programmu.

 

Pusmiljons – uz saimnieciskiem darbiem
Būtiska ekonomija, optimizējot dažādus saimnieciska rakstura tēriņus, panākta īpašumu pārvaldības jomā – 43,44% jeb 480 168 eiro. 
Pašvaldība norāda, ka budžeta izpilde uz 2024. gada 31. maiju liecina, ka jau īstenotās iepirkumu procedūras, saistības, visu pašvaldības iestāžu un jomu taupības pasākumi devuši izdevumu samazinājumu 1,9 miljonu eiro apmērā. 
Pašvaldības ilgtermiņa saistības 2024. gadā aprēķinātas 8,48% no plānotajiem pašvaldības pamatbudžeta ieņēmumiem, bet  2025. gadā tas plānots 10,03% apmērā.

 

Projektu ”Novadu balss” finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par sagatavoto saturu atbild laikraksts “Zemgales Ziņas”.