VIDZEME: Par daudzdzīvokļu māju atjaunošanu vidzemniekus konsultē Vidzemes EnergoGids

 

Kopš aprīļa Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) teritorijā darbojas Vidzemes EnergoGids. Tas ir bezmaksas informatīvais atbalsta punkts, kas piedāvā iespēju iedzīvotājiem gan klātienē, gan attālināti satikties ar energoefektivitātes ekspertu un uzdot jautājumus par ēku atjaunošanas soļiem. Konsultācijas iedzīvotājiem sniedz Dace Pastva, eksperte daudzdzīvokļu ēku jautājumos. Šobrīd klātienes tikšanās notiek Cēsīs vai Valmierā. Taču, iepriekš vienojoties, konsultāciju norises vieta var būt arī citviet Vidzemē. Dažos mēnešos jau notikušas vairāk nekā 15 konsultācijas gan attālināti, gan klātienē. Visbiežāk iedzīvotāji jautā par dokumentācijas sagatavošanu, lai pretendētu uz finanšu institūcijas Altum atbalstu, kā arī par ēkas energoefektivitātes novērtējumu jeb energoaudita pārskatu. Līdztekus individuālām konsultācijām VPR komanda kopā ar Vidzemes EnergoGidu dodas pie iedzīvotājiem no daudzdzīvokļu ēkām, kurām ar Interreg Baltijas jūras reģiona programmas projekta RenoWave atbalstu tiek sagatavots energoaudits. Šādas sarunas ir notikušas Madonas novada Mārcienas pagastā, Limbažu novada Puikules pagastā (attēlā) un Cēsu pilsētā. Tajās piedalījās gan dzīvokļu īpašnieki, īrnieki, gan arī mājas apsaimniekotāji un biedrību pārstāvji. Jūlijā iecerētas tikšanās Gulbenē un Varakļānos. 

Latvijā projektu RenoWave īsteno VPR un Baltijas Vides forums. Tas tiek ieviests Interreg Baltijas jūras reģiona programmā 2021.–2027. gadam ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu. 

 

Projektu ”Novadu balss” finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par sagatavoto saturu atbild laikraksts ”Auseklis”.