Pieņemts Preiļu novada pašvaldības budžets 

Tas ir kompromisa budžets, jo vēlmes bija lielākas nekā vajadzības

8. februārī Preiļu novada pašvaldības Facebook kontā notika tiešsaistes sanāksme, kuras laikā domes vadība skaidroja pieņemto pašvaldības budžetu un iezīmēja turpmākā darba plānus.

Preiļu novada domes deputāti pagājušajā nedēļā pieņēma 2022. gada budžetu. Tas ir apvienotā novada pirmais budžets, kas nodrošinās vairāk nekā 90 pašvaldības iestāžu un struktūrvienību darbu, teica Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ārijs Vucāns “Vietējai Latgales Avīzei”.

Budžets ieņēmumos ir 21,093 milj. eiro, bet izdevumos – 23,896 milj. eiro. Deputāti lauvas tiesu piešķīra izglītībai (41,48 % jeb 9,913 milj. eiro), tāpat atvēlēts finansējums pašvaldības attīstībai un teritoriju un mājokļu apsaimniekošanai (17,47 % jeb 4,174 milj. eiro), sociālajai aizsardzībai (14,74 % jeb 3,522 milj. eiro), kā arī vispārējiem vadības dienestiem (8,90 % jeb 2,125 milj. eiro), atpūtai, kultūrai, sportam un reliģijai (813 850 eiro), pārējai ekonomiskai darbībai (226 112 eiro) u.c.

Noteiktas arī pašvaldības 2022. gada investīciju budžeta prioritātes: energoefektivitātes un klimata pārmaiņu pasākumu īstenošana novadā; industriālo zonu un inženierkomunikāciju izbūve ražošanas uzņēmumiem; Preiļu muižas kompleksa un parka attīstība nozīmīga kultūras mantojuma saglabāšanai un citi objekti tūrisma pakalpojumu attīstībai Preiļu novadā; Preiļu novada ielu un lauku ceļu infrastruktūras uzlabošana; dabas, vēstures un kultūras mantojuma aktivitātes.

“Tas ir kompromisa budžets, jo vēlmes bija lielākas nekā vajadzības, tomēr budžets ir virzīts uz sociālās palīdzības sniegšanu un pašvaldības darbinieku darba nodrošināšanu. Sastādīt un pieņemt budžetu bija grūti, jo valsts pašvaldībām samazināja nodokļu ieņēmumus, tikmēr ir vērojams straujš inflācijas pieaugums. Tomēr ir jomas, kur esam palielinājuši finansējumu, piemēram, izglītībai no 31,9 % līdz 41,48 %. Tāpat esam sastādījuši obligāti finansējamo projektu sarakstu, tāpēc budžets ir virzīts arī uz attīstību,” pastāstīja Ā Vucāns.

Jāiestarpina, ka valdība vēl diskutē, cik lielu atbalstu piešķirs pašvaldībām mērķdotācijām investīciju projektiem. Preiļu novada pašvaldība šo finansējumu ieguldīs augstas gatavības projektos, teica Ā. Vucāns.