Preiļos iepazina japāņus, viņu kultūru un glītrakstīšanu

9. augustā Jāņa Eglīša Preiļu valsts ģimnāzijā mazus un lielus uzrunāja Japānas ciemiņi angļu valodas skolotāja Aja Okaniši ar savu skolēnu no Osakas pilsētas.
Viņus uzaicināja ciemos šīs ģimnāzijas absolvente Airita Erte, kura pirms tam apmeklēja Japānu savās studiju un pētniecības gaitās. Viņa apguva gan japāņu valodu un kultūru, gan rakstību, kuru pilnveido joprojām, esot jau Latvijā. Airita salīdzināja Japānu un Latviju, uzsverot, ka Japāna ir kalnaina valsts ar četriem gadalaikiem, sakuras parkiem un vairāk nekā 40 lokālajām kultūrām. Airita ar Aju iepazinās valodu skolā, un šobrīd Aja ar savu audzēkni, pateicoties Airitas ielūgumam pēc 23 h gariem pārlidojumiem piestājuši Latvijā garākajā pārbraucienā no Japānas uz Ameriku (tur viņi pilnveidos angļu valodu). Ciemiņi uzturas viņas vecāku mājās, nogaršo Latgaliešu ēdienus, iepazīst latviešu kultūru un jaunnedēļ dosies uz Aglonu, lai pabūtu kristiešu svētkos – Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs Uzņemšanas svētkos. 
Aja iepazīstināja ar Osakas pilsētu. Tā bija Japānas pirmā galvaspilsēta; šodien tur dzīvo  , un tā ir ne tikai tempļu un mūsdienīgās arhitektūra pilsēta, bet arī vieta, kur ielās dominē tradicionālais japāņu ēdiena. Viņa pastāstīja arī par savu savu skolu, tur mācās 65 audzēkņi, arī līdzi atbraukušais Šunja. Starpbrīžos bērni var lolot šīs skolas dzīvniekus – ķirzakas, vardes, čūskas. Tāpat viņa pauda prieku, ka Japāna var lepoties ar kaligrāfiju, sakuras svētkiem, tējas dzeršanas, ikebanas kultūru un tradicionālo apģērbu kimono. Kad ir sakuras svētki, japāņi ar ģimeni visus dienu pavada sakuras parkā, spēlē spēles un ēd tradicionālos ēdienus. Viens no populārākajiem ir suši, un tas ļoti atšķiras no tā, ko varam nobaudīt Latvijā, proti, japāņu suši ir uz šķīvja uzlikts rīsu pikucis, tam virsū zivs vai dārzenis, vai olas kultenis.  Interesanti, ka japāni labprāt savās mājās uzņem ārzemju ceļotājus, lai popularizētu Japānu un tās kultūru.  
Savukārt Šunja pastāstīja, ka viņam ir 13 gadi, viņš mācās ari vispārizglītojošajā skolā, kur klasē ir 37 skolēni, un viņa šī brīža zināšanu līmenis mācību priekšmetos esot 80%. Puika spēlē futbolu un fano par Liverpūles komandu.  
Pēc jautājumu cēliena (preilēnieši un ciemiņi no Dobeles un Līvāniem interesējās par japāņu ciemiņu Latvijas iespaidiem, japāņu suši, skolēnu gaitām Japānā utt.) Aja mācīja kaligrāfiju jeb japāņu glītrakstīšanu (japāņu valodā ir vairāk nekā 60 000 rakstu zīmes), bet Šunja klātesošajiem uzdāvināja roku darinātu garas dzīves, veselības un labklājības talismanu - diegos ietērptu japāņu naudiņu. Tāpat Aja un Šunja pateicās Airitai un viņas ģimenei par viesmīlību un atzina, ka Latvija ir ļoti zaļa un skaista valsts.  

Pirmajā foto - Šunja, Aja un Airita demonstrē garas dzīves talismanu, otrajā - japāņu kaligrāfijas meistarklase 


Egitas Terēzes Jonānes teksts un foto