Iedzīvotāji Preiļos stāstīja, kāpēc jālīdzdarbojas savas kopienas dzīvē

26. janvārī Preiļu kultūras namā notika Latgales Pilsoniski aktīvo iedzīvotāju forums “Esi i dori”, kur dažādu reģionu biedrību un iedzīvotāju konsultatīvo padomju pārstāvji stāstīja pieredzi, kāpēc jālīdzdarbojas savas kopienas dzīvē.
Moderatores Inetas Liepnieces mudināti, Preiļu novada iedzīvotāju konsultatīvo padomju priekšsēdētāji Elizabete Viļuma-Gražule (Aglonas pagasts), Viktorija Nečajeva (Riebiņu pagasts), Janīna Beča (Aizkalnes pagasts), Aldis Adamovičs (Preiļu pilsēta) un Dairis Dolģis (Saunas pagasts), kā arī Pelēču pagasta iedzīvotāju konsultatīvās padomes dalībniece Ligita Kurme pastāstīja par padarīto kopš šo padomju ievēlēšanas pagājušā gada vasarā. Riebiņu pagasta padome rīkoja Riebiņu katoļu baznīcas apkārtnes sakopšanas talku, pieteica konkursiem divus projektus, tāpat pārrunāja ar pašvaldību darbiniekiem Riebiņu attīstības prioritātes, atkritumu apsaimniekošanas u.c. aktualitātes. Savukārt Aizkalnē tika aktualizēti remontējamie ceļi un kultūras pasākumi, kā arī estrādes atjaunošanas projekts, bet Aglonā – ūdens kvalitātes u.c. problēmas. Preiļu iedzīvotāju konsultatīvā padome iesniegusi ierosinājumus Preiļu novada domei (par komunālajiem pakalpojumiem u.c. iedzīvotāju priekšlikumiem), tikmēr Saunas pagastā notiek sabiedrības saliedēšanas pasākumi (Ziemassvētku labdarības akcijas u.c.). Pelēču aktīvie iedzīvotāji lielākos darbus ir saplānojuši šogad. Visi pauda gatavību sadarboties kopprojektos un koplēmumos. Visu aktuālāko šo padomju dalībnieki apspriež gan sēdēs, gan padomes lapā sociālajos tīklos un WhatsApp grupā.
Iedzīvotāju konsultatīvo padomju pārstāvji uzsvēra arī to, ka paši šajās padomēs iesaistījušies brīvprātīgi ar domu līdzdarboties projektos un aktivitātēs, kas vairotu pašu un katra līdzcilvēka piederību savai vietai. “Esam kā deputāti, kuri strādā bez algas,” atzina Janīna Beča.
Tikmēr klātesošie Ludzas novada pārstāvji jautāja, kā iedzīvotāju konsultatīvās padomes darbojas praktiski, jo arī ludzānieši ir ceļā un šāda instrumenta ieviešanu. Iedzīvotāju konsultatīvās padomes jāveido kā obligāts līdzdalības instruments visos novados, atzina foruma dalībnieki.
Ar Sēlijas pieredzes stāstiem dalījās šī novada aktīvo pilsonisko organizāciju pārstāves Daina Alluža un Ieva Jātniece, savukārt Dienvidlatgales Nevalstisko organizāciju atbalsta centra vadītājs Oskars Zuģickis pastāstīja par pieejamo finansējumu aktīvo iedzīvotāju projektiem. 
Forumu rīkoja Latgaliešu kultūras biedrība, Preiļu novada pašvaldība un Latgales kongresa lēmumu izpildes padome. To vadīja projekta koordinatore Ilga Šuplinska.

 

Egitas Terēzes Jonānes teksts un foto