Līčos popularizē vecticībnieku un katoļu mantojumu

Izstādi rotā baznīcas priekšmeti, omīšu austās segas un mūsdienu mākslinieku darbi

Preiļu novada sabiedriskajā centrā “Līči” vairākas nedēļas darbojās izstāde “Ar ko esam bagāti, ar to arī – priecīgi”. Šī pasākuma idejas autores biedrības “Sabiedriskais centrs “Līči”” vadītāja Maruta Plivda un biedrības “Moskvinas vecticībnieki” vadītāja Tatjana Kolosova (no kreisās) iepazīstināja “Vietējo Latgales Avīzi” ar eksponātiem, uzsverot, ka Līču un Moskvinas ciemos vairākus gadsimtus draudzīgi dzīvojuši katoļticīgie un vecticībnieki, latvieši un krievi. 
Izstādē aplūkojami vecticībnieku sakrālie un sadzīves priekšmeti (senākais priekšmets ir sega, ko klāj uz zārka un kas sašūta 1786. gadā), rokdarbi. Gandrīz visus  eksponātus Tatjana Kolosova ir sakrājusi un saņēmusi kā dāvinājumu, 30 gadus pētot Moskvinas vecticībnieku vēsturi un likteņstāstus. Redzami arī tērpi, kurus nēsāja vecticībnieki. Tie šūti pēc atrastām senām fotogrāfijām un parauga, kas glabājas Vēstures un lietišķās mākslas muzejos. Turpat bija aplūkojami simts gadus veci un jaunāki rokdarbi (cimdi, austas segas, galdauti, dvieļi) no Preiļu pagasta dzimtu, arī Plivdu saimes pūra lādēm, kā arī mūsdienu rokdarbnieku un mākslinieku darinājumi (Ilonas Abdulajevas keramika, filca darbi, pašas Marutas Plivdas adītie cimdi u.c.).
Interesanti, ka izstādē bija skatāmi dvieļi ar gandrīz identiskiem izšuvumiem, lai gan vienus dvieļus bija darinājušas vecticībnieces, bet citus – katoļticīgās. “Izšūtie raksti un ziedi apliecina, ka katoļi un vecticībnieki Preiļu pagastā ir labi, draudzīgi kaimiņi no seniem laikiem. Izstādīju dvieļus, kurus es apskatīju vispirms izstādē Preiļu 2. vidusskolā, pēc tam redzēju sapnī. Aizgāju uz skolu un noskaidroju, ka tos darinājusi mana tēva māsīca Feodosija Vasiļjevna, viņas iniciāļi rotā šos dvieļus. Tagad tie atrodas manā kolekcijā, tur katrs priekšmets ir liela stāsta vērts,” atzina T. Kolosova. 
Viņa arī pauda cerību, ka nākotnē izdosies izveidot Moskvinas vecticībnieku draudzes vēstures muzeju. Tas būtu izglītojošs tūrisma galamērķis šīs draudzes ticīgajiem, kas dzīvo dažādās pasaules malās, skolēniem, arī vietējiem iedzīvotājiem. Jau šodien Moskvinas vecticībnieku draudze ir vienīgā Latgalē, kas organizē ekskursijas vecticībnieku lūgšanu namā. Ir doma arī turpmāk dažādos projektos, aktivitātēs iesaistīt vairāk vietējos iedzīvotājus, lai Preiļu pagasta Līču un Moskvinas ciemi turpinātu attīstīties kā viedie ciemi, teica Maruta Plivda un piebilda, ka izstādē daudzus darbus varēja arī iegādāties. 
Jāpiebilst, ka izstādē izstādītie vecticībnieku mantojuma priekšmeti jau tikuši izstādīti Preiļos, Naujenē, Višķos un Līvānos.

Izstādes idejas autores ir Tatjana Kolosova (no kreisās) un Maruta Plivda, fonā Moskvinas vecticībnieka Romāna Jegorova, kurš ar roku pārrakstīja baznīcas grāmatas, lelles prototips (lelles autore – Vladlena)


Egitas Terēzes Jonānes teksts un foto