Sanita Loginova glezno ar smiltīm

Smiltis iedvesmo gan mazos, gan lielos, saka Sanita

Dievmāte, Jēzus, krusts, portreti, ainavas, vāveres, pūces un citi dzīvnieki – par tiem visiem stāsta gleznas, kas ir gleznotas ar smiltīm un aplūkojamas Preiļu Galvenās bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļā. Smilšu gleznu autore Sanita Loginova “Vietējai Latgales Avīzei” pauda Preiļu biedrībā “Puķuzirnis” novēroto, kur viņa ceturto gadu strādā ar bērniem karsto smilšu programmā, ka smiltis iedvesmo, sakārto, priecē gan mazus, gan lielus. 
Kāpēc Sanita glezno ar smiltīm? Sanita atminas, ka, strādājot “Puķuzirnī” nodarbībās ar smiltīm, izmantojot smiltis, līmi un krāsas, rodas skaisti darbi. “Ieraudzīju portretu, sāku to atveidot ar krāsotām smiltīm, tā radās pirmais darbs. Man patika, un tobrīd nodomāju – bet man taču sanāk, un tas bija āķis lūpā. Ieraudzīju kļūdas, jo nebiju ievērojusi secību, kad jālieto smiltis un kad līme, tāpēc nākamie darbi tapa jau labāki. No tā brīža ir pagājis gads, bet es turpinu gleznot. Sāku ar portretiem, bet šodien gleznoju arī dzīvniekus. Paņemu bildi no kalendāra, lūk, šī bija veca glezna ar gulbīšiem, kas mani uzrunā, un klāju virsū smilšu gleznojumu, nemainot attēlā redzamo saturu. Dodu bildei otru dzīvību. Ir arī dažas pašas gleznotas ainavas, turklāt bieži, sevišķi portretos, izmantoju kafiju, tā ar savu tumšo krāsu rada labu efektu. Izstādē, ko var aplūkot Preiļu Galvenajā bibliotēkā, ir izstādīta maza daļa no gleznām, jo savus darbus dāvinu kolēģiem, draugiem,” pastāstīja Sanita. 
Smilšu gleznu tapšanas metode ir pavisam vienkārša, lai gan prasa laiku un pacietību, turpināja stāstījumu Sanita. Vispirms ir jāuzklāj līme, pēc tam ar speciāliem instrumentiem (pinceti, adatiņām) ir jāber smiltis, kas pirms tam ir sakrāsotas vajadzīgajās krāsās (bērniem “Puķuzirnī” ļoti patīk krāsot smiltis un, kad sakrāsotas smiltis ir sakrātas burciņās, bērni labprāt darbojas ar tām, iestarpina Sanita). Katra smilšu grauda un visam smilšu kopējam klājienam jābūt tādam, lai veidotos stāsts – gleznojums, tāpēc, uzklājot vienu smilšu devu, jānogaida, lai līmes un smilšu saķere nožūst, tad var ķerties pie nākamā darba. Maza izmēra glezna top divās stundās, lielāka – dažos vakaros. Šo Sanitas sirdslietu atbalsta meita, mudinādama, lai mamma pamēģina jaunu ainavu vai portretu, vai dzīvniekus. Tagad top glezna no sērijas “Pūce”, pastāstīja Sanita. 
“Puķuzirnī” smilšu nodarbības sakārto bērnus emocionāli, tāpat arī Sanita ar smilšu gleznām sakārto savas domas. “Es ieraugu bildi un saku sev – šo vajag uzgleznot obligāti. Gleznoju ar meditatīvu mūziku fonā, un, kad darbs ir pabeigts, mani pārņem miers un gandarījums. Smilšu gleznas ir meditatīva nodarbošanās, tāpēc iesaku visiem pamēģināt,” aicināja Sanita. 

Sanita Loginova smilšu gleznu radīšanu uzskata par sirds lietu, kas sakārto domas un nomierina emociju vētras


Egitas Terēzes Jonānes teksts un foto