Līdumniekos tapusi Svētās Ģimenes kapela

2021. gada izskaņā atjaunotajā Līdumnieku muižas saimniecības ēkā izveidota un iesvētīta Svētās ģimenes kapela. Bijusī grāfa Karnicka muižas celtne, kolhozu laikos – pienotava, ir pārvērsta par ēku ar zvanu torni. Tagad tā ir Svētās Ģimenes kapela, kas kalpo kā lūgšanu vieta līdzīgi katoļu krustiem Latgales ceļu malās.

Šo darbu ar privātu finansējumu ir īstenojis Igors Zabiļevskis. 2021. gada 27. decembrī kapelu iesvētīja prāvests Rodions Doļa. Igors ir pateicīgs arī prāvestam Antonam Justam, kurš sagatavoja viņa ģimeni bīskapa Jāņa Buļa svētībai un šīs kapelas ierīkošanai, kuras izveides mērķis ir ģimenes vērtību saglabāšana, ko audzina bērnos, – klusums un lūgšana, Svētās Ģimenes piemērs un darba cieņa.

“Kapela ir atvērta un pieejama lūgšanām katru dienu, visu laiku,” saka Igors. “Ziemā te ir arī silti, lai ikvienam ir patīkami uzkavēties lūgšanās un pārdomās. Šogad, 30. decembrī, kas ir Svētās ģimenes diena, uz Svēto Misi par ģimenēm šajā kapelā mūs pulcēs prāvests Rodions Doļa.”

Kad kārtējā pamestajā būvē Igors sāka realizēt sapni par privātu ģimenes kapelu un ataicināja betona vedēju torņa būvei, abu starpā sanākusi amizanta saruna: “Tas būs sakaru tornis?” jautājis strādnieks. “Jā, tikai ar zvanu augšā,” atbildējis Igors. Uzņēmējs un savas dzimtās vietas patriots atzīst, ka tas bijis negaidīts pieskāriens. Kapela ir veltīta Svētajai Ģimenei, un arī zvani te ikdienā skan, piedodot savu dzidrumu visai šai vietai.

Kapelas iekšpuses centrā ir Kristus dzimšanas notikums. Pirms Svētās Ģimenes figūrām ir spoguļveida logs, lai mēs skatoties sajustu arī sevi. Kapelas svētbildē attēlota Nazaretes Svētā ģimene ar citātu no Jāņa Evaņģēlija 13.24 «Mīļojit vīns ūtru kai es jyusus asmu mīļojis». Četrreiz dienā Līdumniekos ezera malā skan zvanu skaņas.

Kapelas zvani skan plkst. 8.00, 12.00, 15.00 un 18.00. Uz lūgšanu par ģimeni visi aicināti ik dienu, it sevišķi pulksten 15.00, kad ir Dieva Žēlsirdības kronīša lūgšanas laiks.

Kapelas iekšpuses centrā ir Kristus dzimšanas notikums

Sienu gleznojumos piedalījusies Ieva Apfelberga. Kā viņa raksta savā Facebook profilā, visas krāsas ir iegūtas Līdumnieku laukos

Foto no I. Zabiļevska arhīva