Valsts prezidents Rēzeknē sasauca militārās padomes sēdi

19. aprīlī Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs sasauca Valsts prezidenta militārās padomes sēdi Rēzeknē, lai diskutētu par Nacionālo bruņoto spēku (NBS) atbalstu pašvaldībām un sabiedroto spēkiem. Padomes dalībnieki Valsts prezidenta vadībā ar vienpadsmit pierobežas pašvaldību vadītājiem pārrunāja Latvijas austrumu robežas militārās aizsardzības nodrošināšanas pasākumus. Vizītes laikā Valsts prezidents tikās arī ar Zemessardzes 3. Latgales brigādes karavīriem un zemessargiem un apmeklēja NBS bāzes Rēzeknē un Lūznavā.
Sēdē tika apspriesta NATO vienību uzņemšanas Latvijā infrastruktūras, atbalsta nodrošinājuma un plānotā sabiedroto spēku uzņemšanas spēju attīstība. Kanāda apņēmusies līdz 2026. gadam Latvijā izvietot līdz 2000 karavīru un vadīt sabiedroto spēku brigādi Latvijā. Šī gada rudenī tiks rīkotas pirmās šīs brigādes mācības. Savukārt Latvija apņēmusies nodrošināt uzņemošās valsts atbalstu, tostarp izveidot jaunu militāro mācību poligonu “Sēlija”. Sēdē prezidents tika informēts par NBS sadarbību ar pašvaldībām, lai nodrošinātu civilās aizsardzības rīcības un pasākumu plānus militāru apdraudējumu gadījumiem (šādi plāni bija jāizstrādā visās pašvaldībās līdz šī gada janvārim, un jāuzsāk ikgadējs šo plānu pārbaudes mācību cikls sadarbībā ar NBS).
Valsts prezidents arī aicināja 11 Latvijas austrumu pierobežas pašvaldību – Augšdaugavas, Alūksnes, Balvu, Gulbenes, Krāslavas, Līvānu, Ludzas, Preiļu un Rēzeknes novada, kā arī Daugavpils un Rēzeknes valstspilsētu – vadītājus uz sarunu ar Padomes locekļiem. Saruna sniedza iespēju pašvaldībām uzklausīt NBS rīcības plānus valsts teritorijas un iedzīvotāju aizsardzības nodrošināšanai no “pirmā centimetra” un diskutēt par veiksmīgu sadarbību aizsardzības militārās infrastruktūras izveidošanai pierobežā, informē Valsts prezidenta kanceleja vietnē www.president.lv.


Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja