Preiļu novada skolēnu diskusija un radošās darbnīcas “Mežiem būt!”

18. aprīlī Preiļu 2. vidusskolā uz diskusiju “Mežiem būt!” un radošajām darbnīcām pulcējās jaunieši no četrām Preiļu novada skolām. Bija pārstāvētas komandas no Preiļu 1. pamatskolas – 8.–9. klašu skolēni, no Riebiņu vidusskolas – 8.–9. klašu skolēni, no Aglonas vidusskolas – 8.–9. klašu skolēni, kā arī divas komandas no Preiļu 2. vidusskolas – 8. un 11. klases skolēni. Piedaloties “Erasmus +” jauniešu līdzdalības projektā “Vērtību mežs”, pasākumu organizēja jaunieši no Preiļu 2. vidusskolas. 
Viens no pasākuma uzdevumiem bija uzturēt dialogu starp jauniešiem un lēmumu pieņēmējiem, tas ir, pašvaldību, lai popularizētu jauniešu aktīvu līdzdalību gan sava novada, gan Eiropas kopīgajā demokrātiskajā dzīvē. Ievadot diskusiju, savā prezentācijā to uzsvēra Preiļu novada domes jauniešu lietu speciāliste Ilona Indriksone. Viņa atgādināja jauniešiem par iespējām līdzdarboties novada dzīvē, izmantojot dažādas līdzdarbības formas – skolēnu pašpārvaldes, brīvprātīgo darbu, jauniešu centrus, jauniešu domi, skolēnu vasaras darbu, piedaloties iniciatīvu projektu konkursos utt.
Diskusijā, kuru vadīja moderatore Ieva Pastare, katra no piecām pārstāvētajām komandām prezentēja savu mājasdarbu par piedāvātajiem diskusijas jautājumiem – “Mežs kā ekosistēma”, “Mežs kā resurss”, “Meža atjaunošana”, “Mežs citur pasaulē” un “Cilvēks meža nozarē”. Pēc katras prezentācijas citu komandu dalībnieki uzdeva jautājumus, uz kuriem arī tika saņemtas izsmeļošas atbildes. Jaunieši atzina, ka, gatavojot prezentācijas, iegūtas jaunas un vērtīgas zināšanas, paplašināts redzesloks un gūta pārliecība par daudzajām un plašajām iespējām līdzdarboties kopā ar pieaugušajiem.
Programmas otrā daļa bija veltīta radošajām darbnīcām “Ceļojums pa stacijām”, kur grupu komandas veica piecus radošus uzdevumus – izdomāja saukļus, izmantojot vecus T-kreklus, izgatavoja auduma maisiņus, gudroja, kādu informatīvo zīmi vēl nepieciešams uzstādīt pilsētas parkā, lika puzles, lai nosauktu kokus un augus, spēlēja galda spēli “No saknēm līdz sēklām”.
Pēc pasākuma gan tā rīkotāji, gan diskusiju dalībnieki novērtēja sasniegtos rezultātus. Kā svarīgāko jaunieši uzsvēra, ka radusies labāka izpratne par iespējām aktīvi līdzdarboties. Tāpat iegūtas prasmes formulēt savu nostāju, priekšlikumus un ieteikumus, māka organizēt projekta aktivitātes, sadarboties ar citiem jauniešiem, zināt un ievērot drošību internetā, elektroniskās saskarsmes etiķeti, kā arī izmantot dažādus efektīvus rīkus un platformas sadarbības nodrošināšanai. Kā ļoti būtisku ieguvumu jaunieši minēja arī iegūtās zināšanas par vērtībām, tajā skaitā par mežu, kam bija veltīta diskusija.


Diskusijas “Mežiem būt!” dalībnieki pasākuma noslēgumā 


Lidijas Kirillovas teksts, Alīnas Novikovas foto