Daiļslidotāja Evelīna Ņikitina uz ledus jūtas laimīga

EVELĪNA ŅIKITINA no piecu gadu vecuma draudzējas ar daiļslidošanu. Ja agrāk mamma bija tā, kura gribēja, lai Evelīna iet uz Daugavpils Sporta skolas treniņiem, kas notiek Daugavpils Ledus hallē, tad šobrīd Evelīna labprāt pati gan piedalās treniņos, gan paliek uz ledus slidojot vēl kādu laiciņu pēc treniņiem. “Man ļoti patīk daiļslidošana, man ļoti patīk trenēties un piedalīties sacensības, arī saņemt balvas ir patīkami,” Evelīna pastāstīja “Vietējai Latgales Avīzei”.
Šajā sezonā Evelīna sacensībās iejutās Alises Brīnumzemē lomā. Sportiste atzinās, ka pirmajās sacensībās bija liels satraukums, tomēr tā ir individuālā programma, taču tagad viņa šo programmu izpilda uz ledus ar lielu prieku. “Alise man patīk, es varu izdzīvot šo stāstu un priecājos, ka šo programmu pilnveidotu slidošu arī nākamajā sezonā,” teica Evelīna. Jāiestarpina, ka programma un tēls tapa, pateicoties trenerei Alisai Meškovskai, māksliniecei Olgai Gžibovskai un tērpu dizainerei Natālijai Ogorodņikovai.
Lai taptu šāda  programma, viņai sadarbībā ar trenerēm Kristīni Kuharjonoku un Svetlanu Frišenbrūderi un mammas atbalstītai jātrenējas divus treniņus dienā, turklāt treniņi notiek gandrīz katru dienu (lielāka trenēšanās slodze ir pirms sacensībām, iestarpināja sarunā klātesošā Evelīnas mamma). Evelīna paliek uz ledus arī pēc treniņiem, trenējoties individuāli ar treneri, lai izpildītu dažāda veida vingrinājumus. “Trenējos, kamēr sanāk, un, ja sanāk, tad esmu priecīga,” atzinās sportiste.
Evelīna piedalās gan Latvijas, gan starptautiskās sacensībās Lietuvā, Somijā, Lielbritānijā, Polijā, un, kā atklāj sportiste, meistarības augstākā latiņa sasniegta Somijā – izcīnīta uzvara un zelta medaļa. Šajā sportiskajā cīņā Evelīnai bija jāsacenšas ar tikpat prasmīgām daiļslidotājām no citām Eiropas valstīm. Interesantas esot sacensības arī Lielbritānijā, kur Evelīna uzvarēja arī šogad, turklāt vēlāk pēc sacensībām ir iespēja arī atpūsties un apmeklēt dažādas interesantas vietas.
Evelīna saka, ka viņas lielākā līdzjutēja un atbalstītāja ir mamma, bet viņa sarunā laikrakstam pauda lepnumu, ka meitiņai ir vēlēšanās un gribasspēks trenēties un piedalīties sacensībās. “Bērniem, kad viņi uzsāk savas gaitas sportā, ir svarīgs vecāku atbalsts. Evelīna jau zina, ka būšu līdzās treniņos, ka līdzi jutīšu sacensībās. Katra uzstāšanās ir arī manas sacensības, viņas prieks arī mans prieks, ja meitiņa uzvar, viņas pārdzīvojums ir arī mans pārdzīvojums, ja viņai kaut kas nav izdevies. Evelīnai tikai jāļauj uzvilkt slidas un slidot, slidot, slidot, viņa var neēst, viņa var pat nemācīties. Lai gan tas tā nav, viņa arī Lāču pamatskolā mācās labi, balles ir labas. Mēs esam vienojušies, ka šobrīd izglītība ir prioritāte numur viens. Man kā mammai lielā treniņu slodze rada rūpes, taču prieks bieži vien visas šaubas, bažas aizdzen projām, jo es redzu Evelīnas sportisko  izaugsmi. Evelīna uz ledus ir laimīga, un par to es esmu pateicīga mūsu trenerēm,” stāsta mamma. 
Brīvajā laikā, kura neesot daudz, Evelīna rotaļājas ar brāli vai ļaujas vecmāmiņas Natālijas un vectētiņa Nikolaja lutināšanai viņu lauku mājā turpat Naujenes pagastā.
Vaicāta, vai daiļslidošana būs sirdsnodarbošanās līdz sirmam vecumam, Evelīna atjokoja, ka viņa nezina, kā ir būt vecam, pēc tam uzsvēra, ka jau šodien viņa katru dienu nodarbotos tikai ar daiļslidošanu. “Es slidošu ilgus gadus, jo man daiļslidošana ļoti patīk,” saka Evelīna, novēlot sev veiksmi gan skolā, gan uz ledus. 

 

Uzziņai
Evelīnas Ņikitinas sportiskie sasniegumi šajā sezonā: 
* Starptautiskas daiļslidošanas sacensības “PGE Heloween Cup” Polijā – 5. vieta;
* Starptautiskas daiļslidošanas sacensības “Ozo Winter Cup 2023” Latvijā – 5. vieta;
* Starptautiskas daiļslidošanas sacensības “Robin Hood Trophy 2024” Lielbritānijā – 1. vieta;
* Starptautiskas daiļslidošanas sacensības “Ice Beat Winter Trophy 2024” Lietuvā – 1. vieta;
* Starptautiskas daiļslidošanas sacensības “Akropolis Trophy 2024” Lietuvā – 4. vieta;
* Starptautiskas daiļslidošanas sacensības “Ozo Spring Cup 2024” Latvijā – 2. vieta;
* Starptautiskas daiļslidošanas sacensības “Young Stars 2024” Lielbritānijā – 5. vieta.

 

Egitas Terēzes Jonānes teksts, foto no Olesjas Ņikitinas arhīva foto