Atklāta Ainas Rakstiņas grāmata “Tilža un tilženieši”

5. martā Balvu Centrālajā bibliotēkā tika svinēti Ainas Rakstiņas grāmatas “Tilža un tilženieši” atklāšanas svētki. Autore šo grāmatu rakstījusi un Balvu novada Tilžas ciema vēsturi un stāstus par tās iedzīvotājiem apkopojusi daudzus gadus, strādājot par vēstures skolotāju Tilžas skolā. Daudzu gadu neatlaidīgs darbs ir vainagojies ļoti vērtīgā un izzinošā vairāk kā 300 lappušu biezā grāmatā.
Aina Rakstiņa ir pedagoģe, lokālās vēstures pētniece, kas dzimusi 1957. gada 4. augustā. Mācījusies Tilžas vidusskolā. Kopš 1976. gada strādājusi par vēstures, sociālo zinību, psiholoģijas un kultūras vēstures skolotāju. Sākumā Golvaru pamatskolā bet no 1979. gada Tilžas vidusskolā. A. Rakstiņa ir absolvējusi LU Vēstures un filozofijas fakultāti, kā arī DU Sociālo zinību fakultāti. Ir pedagoģijas un vēstures maģistre. Autore visu savu aktīvo skolotājas darba mūžu veltījusi Balvu novada Tilžas ciema vēstures izpētei. 2021. gadā devās pensijā un sāka intensīvu darbu pie grāmatas rakstīšanas.
Grāmatu izdeva biedrība “Upītes jauniešu folkloras kopa” sadarbībā ar Balvu novada Nemateriālās kultūras mantojuma centru “Upīte”. Finansiāli grāmatas izdošana tika atbalstīta Latgales reģiona attīstības aģentūras projektu konkursā ar Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programmas” finansiālu atbalstu, informē Nemateriālās kultūras mantojuma centra “Upīte” direktors Andris Slišāns.
Balvu novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs, sveicot autori, uzsvēra, ka grāmata ir dāvana gan Tilžai, gan tilženiešiem no ļoti drosmīga un varonīga cilvēka. Grāmatu nav viegli uzrakstīt, īpaši par vēsturi. Grāmatas atklāšanas svētkos muzikālus sveicienus bija sagatavojis arī Zintis Krakops. Savukārt pati autore bija sagatavojusi viktorīnu, lai pārbaudītu klātesošo zināšanas par Tilžas vēsturi. Atklājot pareizās atbildes, autore arī pastāstīja daudzus interesantus stāstus, piemēram, ka Tilža ir uzcelta purvā, kādreiz kaķis pa mežu varēja aiziet no Tilžas līdz pat Viļakai un citus aizraujošus stāstus. Autori A. Rakstiņu bija ieradušās sveikt arī trīs klasesbiedrenes. Savukārt autore pieminēja savu mīļāko klasesbiedrenes teicienu ''cilvēki ir dažādi'', kuru viņa arī pati ikdienā bieži izmanto. Sakot paldies sveicējiem, autore Aina Rakstiņa pastāstīja, ka 25 grāmatas ir uzdāvinātas Balvu Centrālās bibliotēkas vadītājai Rutai Cibulei un visai Balvu Centrālas bibliotēkas saimei, lai katrā Balvu novada pagastā būtu Tilžas grāmata, kā arī to, ka nākamā grāmata būs par Mariju no Aglonas, rakstā www.balvi.lv informē Balvu novada administrācijas Sabiedrisko attiecību nodaļas praktikante Nadīna Magone.

Aina Rakstiņa ar Balvu novada domes priekšsēdētāju Sergeju Maksimovu
Foto no S. Maksimova lapas vietnē Facebook