Māla Boņuks devās uz visiem Latgales reģioniem

2. martā Latgales vēstniecībā GORS pasniedza Latgaliešu kultūras gada balvu “Boņuks”. Vēsmas Ušpeles darinātās keramikas figūras aizceļoja pie 11 laureātiem no visiem Latgales reģioniem.
Ar galveno Boņuka balvu par mūža ieguldījumu novērtēts ilggadējā Krāslavas kultūras darbinieka Jāzepa Dobkeviča pienesums savam novadam. Jāzeps Dobkevičs kādu laiku ir strādājis Andrupenes tautas namā, pēc tam 40 gadus vispirms Krāslavas rajonā, vēlāk Krāslavas novadā organizēja un vadīja pasākumus, rūpējās par mākslinieciskajiem kolektīviem un tradīcijām. Videofilmā Jāzeps Dobkevičs saka, ka visus šos gadus Krāslavas kultūras nams bija kā mājas.
Vēl viena svarīga balva – simpātiju balva Žyks – iepriecināja Baltinavas teātra “Palādas” saimi. Šo balvu piešķīra latgaliešu kultūras ziņu portāla lakuga.lv un Latvijas sabiedrisko mediju portāla lsm.lv apmeklētāji savā balsojumā. Baltinavas teātris “Palādas” šogad svin 25 gadu jubileju un apvieno 18–20 aktierus (arī saimes ar bērniem). Interesanti, ka “Palādu” dvēsele un lugu autore Danskovīte (īstajā vārdā Anita Ločmele) gan saņēma balvu, gan arī pasniedza to – komiksa bērniem latgaliski “Sunāns breiveibā” autorēm. 
Ar citiem tikpat svarīgiem Boņukiem sumināti (alfabētiskā secībā): 
•    Dziesmuspēle “Trasuns. Fabulas”. Tā ir Latgales vēstniecības GORS saimes desmit gadu jubilejas dāvana, tās autori ir komponisti Platons Buravickis, Orests Silabriedis, Ieva Parša, Sniedze Prauliņa un Ernests Mediņš;
•    Folkloras kopa “Ceidari” ar albumu “Dzīduotumi, ļustātumi”. Radošais latgaliešu kolektīvs Rīgā, svinot desmit gadu jubileju, ierakstīja Bērzpils puses dziedājumu un dziesmu albumu “Dzīduotumi, ļustātumi”. 
•    Galda spēle latgaliski “Čipierkstneits”. Tā ir Jolantas Keišas uzdevumu un veiksmes galda spēle, ko izdeva latgaliešu kultūras kustība “Volūda” sadarbībā ar folkloras kopu “Upīte”.
•    Grupas “Bez PVN” albums “Paraleli horizonti”. Tas apvieno desmit dziesmas un noslēdza pašu uzstādīto mērķi – laist klajā vienu dziesmu mēnesī. 
•    Inta Pujāta vides objekts “Oduma meitys”, veltīts Latgalei un tiem, kuri devušies pasaulē meklēt laimi. 
•    Komikss bērniem latgaliski “Sunāns breiveibā”. Tā autores ir literāre un žurnāliste Laura Melne un māksliniece Vivianna Maria Stanislavska. 
•    Latgales karoga apstiprināšana. 2023. gada 19. aprīlī Valsts prezidents Egils Levits apstiprināja latviešu vēsturiskās zemes – Latgales – karogu. 
•    Projekts “Bolsu tolka”. Tā mērķis ir iemūžināt mūsdienu latviešu valodu un nodrošināt tās pieejamību digitālajos rīkos. 
•    Radio iestudējums “Bruoli”. Pagājušajā gadā no 21. līdz 25. martam Latvijas Radio 1 ēterā varēja klausīties pirmā kriminālromāna latgaliski “Bruoli”, kuru uzrakstījis Aldis Bukšs, radio iestudējumu. 
•    Vīru koris “Graidi”. Šis Rēzeknes kolektīvs pagājušajā gadā ieguva augstāko apbalvojumu Vispārējo latviešu Dziesmu svētku koru konkursa finālā “Koru kari”. 

Jāiestarpina, ka šogad uz māla Boņuku pretendēja 106 pretendenti.
Boņuka pasniegšanas ceremoniju ar priekšnesumiem kuplināja vīru koris “Graidi”, “Laimas Muzykanti”, ansamblis “Sabia”, kapela “Bumburneicys”, grupas “Latgalīšu Reps”, “MARYSANA Band”, Latgales Mūzikas un mākslas vidusskolas džeza apvienība “Sipisnīks ar madu”, jauniešu deju kolektīvi “Austra” un “Dziga” un vidējās paaudzes deju kolektīvs “Dzimta”. To vadīja brāļi Kozlovski – Oskars, Juris, Jānis un Mārtiņš, kuri pazīstami kā humora šova “Četri brāļi” dalībnieki. Jāuzsver arī režisora Jura Joneļa  un scenogrāfa Ivara Novika sniegums. 

Jāzeps Dobkevičs godināts par mūža ieguldījumu kultūrā


Laureāts Rēzeknes vīru koris “Graidi”


Pirmās uzdevumu un veiksmes spēles latgaliešu valodā “Čipierkstneits” autore Jolanta Keiša


Danskovīte ar “Palādas” aktieru saimi jau 25 gadus priecē Latgales un visas pasaules teātra mīļus


Laura Melne ir pirmā bērnu komiksa latgaliešu valodā “Sunāns breiveibā” autore 

 

Egitas Terēzes Jonānes teksts un foto