Akcijas ietvaros skolotāji, politiķi, uzņēmēji vadīja stundas jauniešiem

1. martā Daugavpils Vienības namā startēja akcija “Atpakaļ uz skolu/ Atpakaļ uz universitāti 2024”. Pasākums apvienoja vairāk nekā 200 jauniešus no Daugavpils, kā arī Augšdaugavas, Līvānu, Preiļu un Krāslavas novada. 
Akcijas rīkotāji arī šogad aicinās dažādu jomu ekspertus doties uz skolām un universitātēm, lai dalītos ar jauniešiem dzīves un darba pieredzē. Arī starta pasākumā notika dažādas mācību stundas. Piemēram, literatūrā jaunieši noteica tās grāmatas, kuras spilgti stāsta par Latviju, matemātikā risināja uzdevumus, kas palīdz būt labam uzņēmējam, fizikā pētīja skaņu, sociālajās zinātnēs runāja par Eiropas Savienības vērtībām utt. 
Jāpiemin arī skolotāji. Ģeogrāfijas stundu vadīja Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Zane Petre, Daugavpils Universitātes profesors Juris Soms un Ziemeļvalstu Ministru padomes biroja Latvijā direktors Stefan Eriksson, sociālo zinātņu stundas – kultūras ministre Agnese Logina un Zemgales Nevalstisko organizāciju centra direktors Uldis Dūmiņš, fizikas stundu – Līvānu 1. vidusskolas direktors Gatis Pastars, klases stundu – Eiropas Kustības Latvijā ģenerāldirektore Liene Valdmane, literatūru – Līvānu 1. vidusskolas skolotāja Sandra Kivleniece, projektu vadību – Daugavpils valstspilsētas domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš, matemātiku – Augšdaugavas novada izpilddirektors Pēteris Dzalbe, mūziku – diriģents un komponists Renāts Cvečkovskis, bioloģijas stundu – Daugavpils sikspārņu centra vadītājs Ainārs Pankjāns, mākslu – Rotko muzeja Izglītības programmu kuratore Mairita Folkmane, angļu valodu – Daugavpils pilsētas domes Investīciju un starptautisko sakaru nodaļas speciāliste Olga Talmačova, ķīmijas stundu – Viktorija Kozlovska un Kristīne Valaine no Daugavpils Inovāciju centra.
Kultūras ministre Agnese Logina pauda prieku, ka atradās brīvs brīdis sarunai ar jauniešiem, jo pagājušā nedēļas nogale bija pakārtota darba vizītēm Daugavpilī un Rēzeknē. “Jaunieši ir kultūras radītāji un patērētāji. Viņi aktīvi piedalās akcijā “Latvijas skolas soma” un ir Dziesmusvētku dalībnieki, tāpēc mēs daudz runājām par kultūru,” teica ministre “Vietējai Latgales Avīzei”. 
Savukārt Līvānu 1. vidusskolas jaunieši uzteica savu skolotāju Sandras un Gata stundas, atzinību pauda arī matemātikas skolotājam Pēterim. Gandrīz visi uzrunātie jaunieši bija vienisprātis, ka šādas stundas jārīko biežāk, jo tās palīdz iepazīties ar interesantiem cilvēkiem un papildināt zināšanas. 
Akciju “Atpakaļ uz skolu/ Atpakaļ uz universitāti” jau 16. gadu rīko Eiropas māja. 

Līvānu 1. vidusskolas jaunieši pildīja uzdevumus angļu valodas stundā

 

Egitas Terēzes Jonānes teksts un foto