Anatolijs Isajevs kaldina galda tenisistu uzvaras

Galda teniss Preiļu novadā ir populāra sporta disciplīna, kuru vairāk nekā 30 gadus popularizē Preiļu novada bērnu un jauniešu sporta skolas treneris Anatolijs Isajevs ar kolēģiem. Šīs skolas galda tenisisti ir izcīnījuši daudzas godalgas Latvijas un starptautiskās sacensībās, un šogad Anatolija audzēknis, arī galda tenisa treneris Aleksandrs Pahomovs saņēma Preiļu novada 2023. gada “Sporta laureāta” Gada sportista balvu. Sarunā “Vietējai Latgales Avīzei” Anatolijs daudzreiz uzsvēra, ka galda tenisisti katru godalgu nopelna ar smagu treniņu darbu un vēlēšanos augt meistarībā. 
Anatolijs atminējās, ka viss sākās ar Voldemāra Livmaņa trīskārtējo čempiona titulu, izcīnītu Daugavpils galda tenisa čempionātā pagājušā gadsimta 80. gadu nogalē. Toreiz Anatolijs, vēl būdams Daugavpils Pedagoģiskā institūta students, saņēma uzaicinājumu trenēt galda tenisistus Preiļos. Tāpēc jau pēc augstskolas absolvēšanas viņš devās pie toreizējā Preiļu bērnu un jauniešu sporta skolas direktora Imanta Babra, teica, ka grib trenēt galda tenisistus.  Direktors piekrita, lai notiek. Tas bija 1991. gads. “Vispirms es uzrunāju Preiļu skolu skolēnus, kuri jau spēlēja galda tenisu, vēlāk iesaistīju arī mazos bērnus un sāku viņus trenēt no pašiem pamatiem. Toreiz nebija savas treniņu zāles, tāpēc mēs trenējāmies dažādās telpās – skolās, remontu un celtniecības uzņēmumā u.c. Un jau pēc diviem gadiem Imants Babris pārliecināja mani, ka mums ir jābrauc uz Latvijas sacensībām. Tas bija 1993. gads. No tā laika pārējā Latvija zina, ka Preiļos trenējas galda tenisisti, ka viņu augstā meistarība ļauj pacīnīties arī par godalgām. Kolēģi no Rīgas un citiem reģioniem saka, ka maniem audzēkņiem ir vieni no  labākajiem, turklāt viņiem ir ļoti laba fiziskā forma,” stāsta Anatolijs. 
Treneris uzskata, ka bez labas fiziskās sagatavotības nevar sasniegt augstus rezultātus nevienā sporta veidā, jo sevišķi galda tenisā, kur sportistam jābūt ātram, izveicīgam un spēcīgam. Vēl pēc diviem gadiem – 1995. gadā – Anatolijs ar saviem audzēkņiem piedalījās pirmajās starptautiskajās sacensībās Zviedrijā, un, lai gan bērni neizcīnīja godalgotās vietas, tomēr sasmēlās pieredzi un pārliecību, ka, kāpinot savu meistarību, varēs spēkoties ar citu valstu vienaudžiem.
Toreiz Anatolijam bija spēcīga astoņu audzēkņu grupa, visi izcīnīja dažāda kaluma medaļas Latvijas čempionātos un visi pabeidza Preiļu bērnu un jauniešu sporta skolu ar augstākās meistarības pakāpi. Vēlāk šīs grupas viens audzēknis kļuva par Īrijas vicečempionu galda tenisā, turklāt viņu aicināja trenēt Īrijas izlasi, taču viņš atteicās aizņemtības dēļ. Cits audzēknis dzīvo un strādā Anglijā, bet, kad ciemojas Latvijā, obligāti piedalās galda tenisa mačos. 
Vērtīga pieredze un sportiskas virsotnes sasniegtas arī nometnēs “Eirokids” un “Eirotalants”. Šajās nometnēs gan treneris, gan audzēkņi ir saņēmuši daudzus atzinības vārdus gan par fizisko sagatavotību, gan par spēles prieku. “Nometnes, tāpat kā sacensības, ir meistarības kalves. Bērni redz, mācās, kā spēlē viņu vienaudži, arī treneri mācās no kolēģiem. Mana audzēkne Franciska vienā šādā nometnē gandrīz visu laiku sēdēja malā, vēroja vienaudžu spēli, bet, atgriezusies mājās, sāka spēlēt tik labi, ka viņai nevarēja līdzi turēt pat trīs–četrus gadus vecāki sportisti. Franciska piedalījās arī nometnē “Eirotalants”, un tur viņa sacensībās bija viena no spēcīgākajām,” Anatolijs priecīgs stāsta.
Šodien Anatolijs trenē 30 audzēkņus vecumā no 7 līdz 17 gadiem, un gandrīz visi jau piedalās dažāda mēroga sacensībās, daudzi arī izcīna godalgas. Viņu pretinieki ir Dienvidkurzemes novada un Rīgas sportisti. Interesanti, ka Anatolijs jaunībā nodarbojās ar brīvo cīņu, vēlāk gan izvēlējās galda tenisu, pateicoties sievai, prasmīgai galda tenisistei. Šo spēli meistarīgi pārvalda arī abas meitas un dēls.  
Vaicāts, kāpēc galda tenisu var saukt par aizraujošu sporta veidu, Anatolijs atbild: “Galda teniss ir ne tikai populārs sporta veids, bet arī interesants hobijs. Galda tenisu var spēlēt jebkurā vecumā. Trenerim vajag ieinteresēt bērnu tā, lai viņš sajūt spēles garšu, un, ja bērnam patiks spēle, tad būs arī rezultāts un būs arī godalgas.”

Anatolijs Isajevs ar audzēkni Kristiānu Kivlenieku Preiļu novada 2023. gada čempionātā galda tenisā


Egitas Terēzes Jonānes teksts un foto