Rogovkas komanda izcīna 1. vietu “Latgalīšu olimpiadē”

23. februārī Ozolaines tautas namā norisinājās “2. Čangaļu saīts ci olimpiade”, dalību kurā bija pieteikušas piecas komandas, kā arī tika godinātas saimnieces, kuras bija iesūtījušas receptes 2023. gadā tapušajai e-grāmatai.
Gaumīgi izrotātajā Ozolaines TN (ar krāsotām milzu dillēm – latvāņiem) pulcējās cilvēki no praktiski visiem sešiem Maltas apvienības pagastiem, kā arī no Vērēmiem, Viļāniem, Dekšārēm un Nautrēniem. Olimpiādē bija jāatbild uz jautājumiem, kurus uzdeva sabiedrībā pazīstamas personības, bet visvairāk videojautājumu uzdeva Andrejs Rudzinskis, liekot atsaukt atmiņā filmu “Cilvēka bērns” un faktus par tās tapšanu. Tāpat bija sagatavoti jautājumi par latgaliešu vārdu atpazīšanu, latgalisko dziesmu minēšanu, receptes atšifrēšanu, bija jāizveido skečs, balstoties uz anekdoti un speciāli dotā situācijā jānolamājas latgaliski. 
Rezultātā ar pārliecinošu punktu pārsvaru 1. vietu ieguva komanda “Troks voi nu Rogovkys”, 2. vietā – Viļānu un Dekšāru apvienotā komanda “Puļcineits”, bet 3. vietā – komanda “Latgalīši”, kurā bija apvienojušies Ozolaines un Vērēmu pagastu pārstāvji. Bez godalgām palika, bet tikai ar pozitīvām emocijām mājup devās arī divas komandas – “Vīnā laivā” (kurā pulcējās draugi no Maltas, Silmalas un Feimaņu pagasta) un “MAP saime” (kurā bija apvienojušies apvienības darbinieki). Uzvarētāji balvās saņēma visai oriģinālas dāvanas – burciņas ar ozolzīlēm: 1. vieta trīs litrus, 2. vieta – divus, 3. vieta – vienu litru. Zīles pērnrunden tikušas savāktas Ozolaines pagastā īpašā akcijā un nu aizceļos pa visu Rēzeknes novadu.
Muzikālo gaisotni pasākumā radīja folkloras kopa “Zeiļa”, kas sākumā nodziedāja jauno “Čangaļu saieta himnu”, bet vakara turpinājumā spēlēja grupa “Disnejlenda”. Tāpat ar saviem priekšnesumiem priecēja senioru deju kolektīvs “Bokōnu bryuklinis” no Dekšārēm. 
Īpašs akcents pasākumā bija ēdieni, kurus komandas un pasākuma apmeklētāji bija saveduši un izvietoja uz īpaša galda “Latgalīšu LIDO”. Tāpat uz pasākumu tika aicināta Maltas apvienības pārvaldes pagastu saimnieces, kuras bija iesūtījušas savas receptes pērngad projektā “Seņču iedīņu tradicejis Maltys apvīneibys pogostūs” tapušajai MAP ēdienu e-grāmatai “Ar gordu muti” (sastādītāji Skaidrīte Svikša un Edgars Blinovs). Grāmatā iekļautas 85 receptes, kuras nākušas no 50 saimnieču virtuves pūra.
Jāpiebilst, ka olimpiādi organizēja un pasākumu vadīja Santa Ostaša – kultūras pasākumu organizatoru koordinatore Maltas apvienībā un Ozolaines TN vadītāja. Žūrijas sastāvā bija MAP pārvaldes vadītājs Edgars Blinovs, portāla “Lakuga” pārstāves Laura Spundere un Marta Puzāka, FK “Zeiļa” dalībniece Valentīna Mališeva un žurnāliste Skaidrīte Svikša, kura pasniedza arī pasākuma informatīvā ģenerālsponsora “Vietējās Latgales Avīzes” divas specbalvas.
 

1. vietu ieguva komanda “Troks voi nu Rogovkys”

 

2. vietā – Viļānu un Dekšāru apvienotā komanda “Puļcineits”

 

3. vietā – komanda “Latgalīši”, kurā bija apvienojušies Ozolaines un Vērēmu pagastu pārstāvji