Preiļu novadā atjaunos sociālos dzīvokļus

Preiļu novada pašvaldība pieteiks projektu Eiropas struktūrfondu sociālo mājokļu atjaunošanas vai jaunu sociālo mājokļu būvniecības programmai, – to nolēma šī novada domes deputāti 2023. gada pēdējā domes sēdē. 
Projekta vadītāja Inguna Barkeviča pastāstīja, ka pašvaldība vēlas atjaunot vai pārbūvēt 16–20 dzīvokļus. Līdz pagājušā gada 28. decembrim 102 personas bija iesniegušas pieteikumus palīdzībai dzīvokļu jautājumos. Tāpat dzīvokļus pieprasa tie, kuri vēlas iesaistīties darba tirgū. Taču, kā teikts domes lēmuma skaidrojošajā daļā, pašvaldības dzīvojamais fonds ir neapmierinošā kvalitātē, daļa dzīvokļu nav derīga dzīvošanai, bet otra daļa ir jāatjauno, tamdēļ vajag lielu finansējumu. Pašvaldība katru gadu paredz naudu šādu sociālo dzīvokļu remontiem, taču tās ir nepietiekoši. 
Ingūna Barkeviča arī informēja deputātus, ka tika apsekota sociālā māja Raiņa ielā 10, Aizkalnē, kā to rosināja deputāti iepriekš, lai šo ēku iekļautu projektā, un pašvaldības speciālisti atzina, ka tas nebūtu lietderīgi, jo pagrabs, kur atrodas apkures sistēma, pludo, tāpat tur jāatjauno elektrība, ūdensvads un kanalizācija, jāmaina un jāsiltina jumts, kā arī šajā ēkā atrodas divi privātie dzīvokļi (pašvaldībai tie būtu jāatsavina). 
“Turklāt ir jāievēro vairāki kritēriji, lai piedalītos šajā konkursā, proti, vai pusgada laikā varēs aizpildīt šīs mājas dzīvokļus ar klientiem, cik tālu ēka atrodas no autobusa pieturas un iespējamajām darba vietām utt. Šis programmā paredzētais atbalsts 15 tūkstoši eiro par vienu sociālo dzīvokli nesegtu tos ieguldījumus, kas vajadzīgi, lai šo māju pārbūvētu,” skaidroja I. Barkeviča.
Sociālo dzīvokļu atjaunošanas vai pārbūves projektu Preiļu novada pašvaldība iesniegs līdz 1. martam. 


Egitas Terēzes Jonānes teksts, publicitātes foto