Daugavpilī vērtē jaunus braukšanas biļešu tarifus

No nākamā gada 1. janvāra braukšanas maksa sabiedriskajā transportā Daugavpilī, iespējams, kāps, liecina pašvaldības mājaslapā publicētā informācija.
Uzņēmums "Daugavpils satiksme" aprēķinājis, ka pašlaik viena pasažiera pārvadāšanas pašizmaksa ir 1,26 eiro, bet tā kā no nākamā gada minimālā alga valstī tiek palielināta līdz 700 eiro ("Daugavpils satiksmē" strādā 528 darbinieki), palielināsies arī brauciena pašizmaksa, kas sasniegs 1,56 eiro.
Šo aprēķinu pirmām kārtām ietekmē MK lēmums par minimālās algas palielinājumu, kā arī inflācijas līmenis valstī, Euribor likme un daži citi faktori. "Daugavpils satiksme" valdes loceklis Sergejs Blagoveščenskis skaidro: "Pēdējo reizi Daugavpilī biļešu tarifs tika palielināts 2022. gada 1. jūnijā, kad minimālā darba alga valstī bija 500 eiro. No 2023. gada 1. janvāra valstī tika palielināta minimālā darba alga līdz 620 eiro. "Daugavpils satiksme" biļešu cenas nepalielināja, budžeta deficītu kompensējot ar iekšējās optimizācijas pasākumiem – darbinieku skaitu samazināšanu, reisu pārkārtošanu u.c. Šoreiz minimālās algas palielinājumu uzņēmums patstāvīgi segt nespēs."
Šī brīža situācijā nepieciešams brauciena biļetes tarifu veidot atbilstoši viena pasažiera pārvadāšanas pašizmaksai. Ņemot vērā pieaugošās izmaksas par viena brauciena nodrošināšanu un Daugavpils domes dotācijas apmēru, kas kopš 2016. gada ir pieaugusi vairākas reizes no 3,6 miljoniem līdz 10 miljoniem eiro 2024. gadā (ja biļetes cena netiks paaugstināta), uzņēmums aicina paaugstināt vienreizējo braukšanas maksu no 0,70 eiro līdz 1,00 eiro, kā arī lemt par atvieglojumu noteikšanu dažādām iedzīvotāju kategorijām. Paredzams, ka jaunie braukšanas biļešu tarifi varētu stāties spēkā no 2024. gada 1. janvāra.