Dažādu šķirņu liellopu gaļas kvalitāte 

Degustācijā nosaka gaļas mīkstumu, krāsu, garšu, šķiedrainību. Šīs īpašības ir atkarīgas no dzīvnieku šķirnes, gaļas marmorējuma (intramuskulāro tauku daudzuma, ēdināšanas un citiem faktoriem. Lopkopības pārraugs Dzintars Rancāns apskata gaļas taisnā muskuļa šķērsgriezumu un vērtē, kura šķirne labāka.
Šķirņu krustojuma “Aubraks” x “Hailandes” pēcnācēji no franču “Aubraks” šķirnes iegūst īsus ragus un strauju augšanu. Gaļa tiek novērtēta kā augstākās klases, vislabāk izteikts marmorizējums un biezais ārējais tauku slānis dod steikam maigumu, aromātu un sulīgumu. Liesas franču gaļas šķirnes “Šarolē” dzīvniekus krusto ar “Šorthorņu-Galovejas” krustojuma govīm, rezultātā iegūst buļļa izskata dzīvnieku ar lielu dzīvmasu. Gaļa ir gaišā krāsā ar tauku āderēm, cepts steiks no šādas gaļas ir nedaudz cietāks. Vidēji lieli “Šorthorņu” liellopi, kuru izcelšanās ir Ziemeļanglijā, krustoti ar skotu “Galovejas” šķirnes dzīvniekiem, ātri nogulsnē taukus. Sagatavota šāda gaļa pārsteidz ar savu lielisko tipisko gaļas aromātu.
“Angus” šķirne cēlusies skotu Aberdīnas grāfistē, pašlaik šīs šķirnes dzīvniekus visvairāk audzē Amerikas kontinentos. Gaļa ir ar viduvēju marmorējumu, tātad ne pārāk taukaina, ir maiga un smalkšķiedraina, bet ne tik aromātiska kā iepriekš raksturotā gaļa. “Galovejas” šķirne ir viena no vecākajām Lielbritānijas liellopu šķirnēm un cēlusies Skotijas dienvidrietumos. Pieticīgie dzīvnieki var atrasties visu gadu ārā atklātā vietā un ir ļoti izturīgi, ganībās tiem izaug bieza vilna. Labākais tauku nogulsnējums gaļā pastiprina spēcīgo riekstu garšu.
“Aubraks” šķirne ir cēlusies Francijā. Dzīvnieki ir vidēji lieli, ar dzeltenu apmatojumu, mierīgi, ar labām barības izmantošanas spējām un ātrām muskuļmasas veidošanas spējām. Gaļa ir gaiši sarkana ar smalku tauku dzīslojumu, gaļu var vērtēt kā maigu. “Šarolē” x “Aubraks”, šie tradicionālo franču gaļas šķirņu liellopu krustojumi ir smagi un muskuļoti. Tāpat krustojuma dzīvnieki saglabā “Aubraks” šķirnei raksturīgo izturību, pēc cepšanas gaļu vērtē kā viduvēju. “Herefordas” šķirnes dzīvniekus visvairāk audzē Lielbritānijā un Amerikā. Tā ir visizplatītākā gaļas liellopu šķirne pasaulē. Gaļa ir ar maigu garšu, vērtējama kā laba. “Šarolē” šķirnes baltie lielie dzīvnieki izveidoti Francijā un dod daudz liesas gaļas, tiem vajag daudz barības. Gaļa rozā un liesa, steikam tā ir nabadzīga kaloriju ziņā, gaļa ir bez aromāta un ar cietu struktūru.
Augstāko vērtējumu ieguva tā gaļa, kurai bija labāks marmorējums un smalkākas muskuļu šķiedras. Salīdzinot Francijā un Anglijā veidotās šķirnes, pirmās ir ar mazāku intramuskulāro tauku daudzumu. Labi rezultāti gaļas rādītājos ir Anglijā un Francijā veidoto šķirņu krustojumiem.

  

Foto iesūtīja Dzintars Rancāns