"Novadi zaļo"

Cepameļļa pārtop degvielā 
Katru gadu ātrās ēdināšanas restorānu ķēde "Hesburger" nodod pārstrādei 420 tonnas izlietotas cepamās eļļas, kas kopā ar citiem  atjaunīgajiem izejmateriāliem vēlāk tiek izmantota, lai ražotu atjaunīgo dīzeļdegvielu "Neste" rūpnīcās Somijā un Nīderlandē. "Neste" ir pasaulē lielākais atjaunīgās dīzeļdegvielas ražotājs, kas jau vairākus gadus sadarbojas ar "Hesburger" aprites ekonomikas jomā. Jau šobrīd lielākā daļa "Hesburger" kravas automašīnu, kas ik gadu Baltijā mēro 500 000 kilometru garu maršrutu, izmanto degvielu, kas ražota no atjaunīgajām izejvielām. Jau pēc pāris gadiem šī dīzeļdegviela tikšot izmantota visā uzņēmuma loģistikā. "Strādājot kopā, mēs veidojam reālu aprites ekonomikas ekosistēmu," saka "Hesburger" starptautiskās attīstības un mārketinga direktore Ieva Salmela. Viņa ir gandarīta, ka, īstenojot sadarbības projektu, ik gadu samazinātais siltumnīcefekta gāzu emisiju daudzums ir pielīdzināms 350 privāto automašīnu noņemšanai no mūsu ceļiem.

 

Platforma ilgākam lietu mūžam
Biedrība "Zero Waste Latvija" kopā ar partneriem atklājusi digitālo platformu aprites ekonomikas veicināšanai lietovelreiz.lv, kas kalpo par ikdienas palīgu. Tur kartē vienuviet var atrast dažādus remonta un nomas pakalpojumu punktus visā Latvijā, kā arī saņemt katalogā pieejamas preces bez maksas vai par simbolisku samaksu, tādējādi mazinot jaunu lietu iegādi un veicinot esošo lietu ilgāku mūžu.
Tāpat šoruden Rīgā tika atklāts arī būvgružu, būvniecības materiālu un remonta lietu apmaiņas punkts, kurā ikviens iedzīvotājs var nodot, paņemt vai apmainīt sev nepieciešamās lietas – krāsas, otas, tapetes, interjera priekšmetus, elektrotehniku, mazo santehniku, arī būvgružus, pretī paņemot šķembas vai grunti u.c. Tagad informāciju par apmaināmām lietām varēs atrast arī platformā lietovelreiz.lv, un biedrība cer, ka piedāvājums tajā kļūs aizvien plašāks un ļaudis vispirms skatīsies, vai nav iespējams ko dabūt tepat, nevis dosies pirkt ko jaunu.

 

Depozīta glāzes – festivālu suvenīrs
Aizvadītajā vasarā lielākajā mūzikas festivālā Baltijas valstīs "Summer Sound", kas notika Liepājas pludmalē, darbojās depozīta sistēma dzērienu glāzēm. Apmeklētājs jebkurā tirdzniecības vietā kopā ar pirmo dzērienu iegādājās arī depozīta glāzi, kuru pēc tam bez papildu maksas varēja turpināt lietot atkārtoti vai apmainīt pret jaunu. Dodoties prom no festivāla teritorijas, glāzi varēja vai nu paturēt kā suvenīru, vai apmainīt pret kādu no kuponiem un saņemt atlaidi biļetēm uz nākamo festivālu vai iepirkties ar tiem "Narvesen" kioskos, tāpat bija iespēja arī šo summu ziedot Ukrainas pasākumu asociācijas projektam "Music Saves UA". 
Festivāla organizators Uldis Pabērzis stāsta, ka pirms "Summer Sound 2023" tika saražotas ap 60 tūkstošiem depozīta glāžu, no tām vairākus desmitus tūkstošu apmeklētāji paņēma līdzi kā suvenīrus, bet pārējās tika iemainītas pret kuponiem. "Piedzīvojām līdz šim tīrāko festivāla norises vietu," viņš pastāsta par efektu. Arī nākamajā festivāla norises gadā tiks lietotas šīs glāzes, kā arī tās būs pieejamas ar jaunu dizainu, lai uzticamākie festivāla apmeklētāji var veidot kolekciju. 


Materiāls tapis ar Latvijas vides aizsardzības fonda atbalstu. Par publikāciju saturu atbild SIA “Kurzemes Vārds”.
Projekts "Vides aktualitātes visai Latvijai presē un televīzijā" (projekta nr. 1-08/114/2023)