"Novadi zaļo": Kaste depozīta pudelēm

Viena no jauniešu biznesa idejām, ko projekta "Inovāciju granti Liepājas studentiem" (IGLS) ciklā šoruden eksperti atzina par veiksmīgām, bija Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas audzēkņa Enrika Kalna un Draudzīgā aicinājuma Liepājas pilsētas 5. vidusskolas audzēkņa Žaņa Bruča-Meira komandas "Green@DEPO" pudeļu vākšanas kastu prototipi. Tādas kastes, pēc puišu domām, noderētu publiskās vietās un pasākumos, kad nezini, kur īsti likt izdzertā dzēriena pudeli.

"Ideja radās skolā, kad startēju uz līdzpārvaldes prezidenta amatu, un mana kampaņa bija par to, lai skola kļūtu zaļāka," pastāsta Enriks. Viņš stāsta, ka toreiz diskusijā kāds ieminējies, ka nebūtu slikti, ja skolā varētu ziedot depozīta pudeles un šī nauda paliktu līdzpārvaldei. Vēlāk angļu valodas skolotāja Enriku pamudinājusi piedalīties projektā un šādu kasti radīt, bet tad jau nācis IGLS projekts, kur viņš pie kastes dizaina prototipa strādājis kopā ar Žani.
Apkārtējie atbalstījuši domu par kasti, kas noderētu tādās publiskās vietās kā skola, dažādas iestādes, arī pasākumos, kur ilgāk nākas pavadīt laiku un izdzerto dzēriena pudeli nav, kur izmest. "Kāds, protams, izvēlas nest mājās to pudeli un saņemt naudu, bet ne visi to grib un var. Citreiz slinkums, citreiz nav tāda paraduma. Katrā ziņā redzējām, ka nereti depozīta pudeles tiek izmestas atkritumos vai pat mētājas tāpat vien vidē, kamēr tās kāds paceļ," novērojuši jaunieši. Jau uzreiz bijis skaidrs, ka arī pašai kastei jābūt videi draudzīgai, kartons īsti nederējis, jo tas saslop, bet koks licies gluži labs materiāls. Kastes izgatavošanā izmantota arī riepu gumija, kas lietota gan vāka piestiprināšanai, gan izmešanas caurumam. Pagaidām gan ir radīts tikai viens dizaina priekšlikums vienā izmērā, bet kaste varētu būt arī mazāka, lai to var lietot mājās, kur cilvēki tāpat meklē veidus, kā ērti uzkrāt depozīta taru pirms nodošanas. "Vispirms sapratām, ka tādas kastes būtu derīgas publiskām telpām, lai cilvēkiem nav jādomā, kur mest izdzerto pudeli, bet, jā, mazākā izmērā tā derētu arī mājokļiem," saka Enriks. Viņš skaidro, ka pietrūcis laika, lai ideju izstrādātu vairākos dizainos un izmēros, taču šo ceļu partneri vēl iecerējuši turpināt. Eksperti ieteikuši to darīt, jo uzskata, ka situācijas, kad kaste noderētu, rodas regulāri. Būtiski, ka tā ir gana liela un ātri nepiepildās, tāpat svarīgi, ka tā tapusi no dabai draudzīga materiāla. "Tagad mācībās jāatgūst iekavētais, jo, ar šo projektu strādājot, šis tas palika novārtā, tāpat esmu tagad skolas līdzpārvaldes prezidents, tāpēc nevar teikt, ka mums ir aktivitāšu plāns tuvākajiem mēnešiem, bet, domāju, ka vēl turpināsim strādāt pie šīs idejas," saka puisis. Viņš atzīst, ka dizains vēl noteikti nav tāds, kādu pats vēlētos redzēt, tāpēc, iespējams, domās par vēl kādu risinājumu, tāpat pieļaujot, ka kaste varētu tapt arī no citiem materiāliem. Abi ar partneri sapratuši, ka ideja tiešām varētu būt pieprasīta, jo apkārtējie uztvēruši viņu piedāvājumu ļoti pozitīvi.

Divi puiši biznesa ideju konkursā attīstījuši ieceri

par kasti depozītam publiskām telpām, darbavie-

tām un pasākumiem, lai ar izdzerto dzēriena pude-

li nav jāstaigā apkārt, nezinot, kur to likt.

 

Materiāls tapis ar Latvijas vides aizsardzības fonda atbalstu. Par publikāciju saturu atbild SIA “Kurzemes Vārds”.
Projekts "Vides aktualitātes visai Latvijai presē un televīzijā" (projekta nr. 1-08/114/2023)