Latgales uzņēmēji prot just, darīt un radīt 

8. novembrī Latgales dienā, kas notika Rīgā, ar moto “Latgale – vienmēr laba ideja” gan konkursa “Latgales reģiona uzņēmēju gada balva 2023” ceremonijā, gan improvizētā Latgales Expo stendā sumināja Latgales uzņēmējus.
Daugavpils SIA “Ziglera Mašīnbūve” saņēma balvu nominācijā “Gada ražošanas uzņēmums”. Šis uzņēmums svin 100 gadu jubileju, bet Daugavpils meitas uzņēmumam šogad svin 25. dzimšanas dienu. Tas nodrošina darbu vairāk nekā 340 daugavpiliešiem, kuri ražo galvenokārt lauktehniku. “Ziglera Mašīnbūve” peļņa pagājušajā gadā bija 1,2 milj. eiro, bet apgrozījums – vairāk nekā 22 milj. eiro. 
Šajā nominācijā sumināts arī uzņēmums “Rēzeknes gaļas kombināts”, kas ir viens no vadošajiem gaļas produkcijas ražotājiem Latvijā. Tā ir darba vieta vairāk nekā 500 darbiniekiem, un viņiem uzticēts ražot vairāk nekā 300 veidu produkciju. 
Divi laureāti (abi ir ģimenes uzņēmumi un no Balvu novada) saņēma balvas nominācijā “Gada lauksaimnieks”. Proti, ZS “Riekstiņi”, kuras saime apsaimnieko 4200 ha un nodrošina darbu 60 novadniekiem, un ražo bioloģiskos sēklas un pārtikas graudus, un ZS “Kotiņi” – šīs saimniecības saime ar 56 darbiniekiem 3000 ha izlolo sēklas, lopbarības un pārtikas graudus, padomā ir lopbarības ražotnes un saules paneļu projekti. 
Nominācijas “Gada inovācija” balva pasniegta Rēzeknes SIA “Safīra L” īpašniecei Lienītei Litavniecei. Viņa ražo augu izcelsmes produktus – augļu, dārzeņu, ogu pulverus, vegāniskus un bezglutēna konditorejas izstrādājumus, bagātus ar vitamīniem un minerālvielām. Nākamgad taps jauns produkts – pelmeņi. 
Apbalvota arī Līvānu novada SIA “Revima” īpašniece Viola Reinholde nominācijā “Gada mājražotājs”. Viņa kopā ar ģimeni prot ķiplokus pārvērst garšīgos un veselīgos produktos, un šobrīd tie ir jau 42 produktu veidi. Kā teica pati Viola, saņemot balvu, ģimenes uzņēmums no 40 realizētajām ķiploku produkcijas burciņām ir izaudzis līdz 15 000 burciņām, un šogad pircējus priecē ar jaunu produktu – ķiploku pulveri “Dabas garša”.
Ar nominācijas “Gada Speciālās ekonomiskās zonas uzņēmums Latgalē” novērtēts Rēzeknes Speciālās ekonomiskās zonas uzņēmuma “Verems” vairāk nekā 350 darbinieku un vadības padarītais. Viņu saražotais saplāksnis (tie ir 45 000 m3 gadā) ir pieprasīts gandrīz visos pasaules kontinentos 
Krāslavas stikla vitrāžu, dekoru un rotaslietu meistare Elvīra Škutāne saņēma nominācijas “Gada amatnieks” balvu. Amatniece pirms dažiem gadiem apguva “Tiffany” tehniku, un šodien Krāslavas amatniecības centrā veido unikālus mākslas priekšmetus (arī svečturus) un vada meistardarbnīcas. 
Pirmo sezonu Ludzā darbojas “Villa Fortuna”, un tās saimnieks Jānis Romancāns godināts ar balvu “Gada jaunais tūrisma pakalpojums”. Viņš jauno tūrisma pakalpojumu piedāvā vecāku mājās, kuras nav vēlējies pārdot. 
Tāpat pirmo gadu tūrismā iesaistījušies Maija Krasnaja ar vīru Džeimiju, abi atgriezās no Īrijas, nopirka un atjauno Ārdavas muižu Preiļu novadā. Šogad viņi muižā jau rīkoja meistarklases, izveidoja kafejnīcu, tāpat ir doma labiekārtot dažas viesistabas, kā arī lielāku telpu biznesa klātienes vai digitālām sarunām. Jaunie Ārdavas muižas saimnieki saņēma nominācijas “Gada uzņēmīgākais remigrants Latgalē” balvu.
Tika pasniegts arī Latgales plānošanas reģiona augstākais apbalvojums Atzinības raksts, un to saņēma ilggadējā Daugavpils Vienības nama vadītāja Regīna Osmane. Savukārt ar Pateicības rakstu novērtēts Ludzas amatnieku centra amatnieka paveiktais. 
Turpat blakus – improvizētajā “Expo” stendā, Aglonas Maizes muzeja saimnieces Vijas Kudiņas un pazīstamā digitālā satura veidotāja Laura Zalāna uzrunāti, par savām vērtībām un produkciju vai pakalpojumiem stāstīja Preiļu porcelāna meistare Sintija Bērziņa, Līvānu maizes izstrādājumu ražotājs “Livenhofa”, Līvānu apģērba ražotājs “VS Stils”, Rudzātu pagasta rotu meistare Liene Brūvere, Čornajas pagasta bišu produkcijas ražotājs “Plašumi”, Ludzas dabisku produktu ražotājs “Organic Products”, Lendžu kafijas grauzdētava “Kuup kafija”, Malnavas šmakovkas muzejs un ražotne “Latgales šmakovka”, Ludzas metāla izstrādājumu ražotne “MK Grande”, Bērzkalnes mēbeļu ražotne “Asnag”, kā arī suminātā Lienīte Litavniece, Daugavpils frizieris, frizieru skolas īpašnieks Elmārs Kukjāns un Latgales tūrisma asociācijas komanda. Kā teica Vija Kudiņa, Latgales cilvēki prot just, darīt un radīt. 
Jāpiebilst, ka Latgales reģiona uzņēmēju gada balvas pasniedza ministri un diplomāti, kā arī Latgales plānošanas reģiona attīstības padomes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs, kurš uzsvēra, ka visi uzņēmēji ir pelnījuši atzinību un aplausus. Izskanēja arī Ilonas Bageles un Daiņa Skuteļa koncerts. Saules skolas audzēkņi demonstrēja konkursa “Dizaina arēna 2023” laureātes Annas Erdmanes-Hermanes kolekcijas “Planemo” tērpus. Tovakar pasākums bija skanīgs, jo sievas no folkloras kopas “Turki” katram laureātam veltīja apdziedāšanas dziesmu, cauraustu ar veiksmes vēlējumiem. Latgales dienu Rīgā rīkoja Latgales plānošanas reģiona komanda. 

Egitas Terēzes Jonānes teksts, publicitātes foto