“Daugavpils siltumtīkli” šķeldas kvalitāti spēj noteikt trīs minūšu laikā

“Daugavpils siltumtīkli” iegādājās jaunu iekārtu – koksnes šķeldas kvalitātes analizatoru. Tas ir ražots Vācijā, piegādātāja pārstāvis veica tā montāžu un pašvaldības siltumapgādes uzņēmuma darbinieku apmācību. Iekārta manāmi atvieglos viņu darbu, jo tā noteiks piegādātās šķeldas galvenos kvalitatīvos rādītājus trīs minūšu laikā, informē pašvaldības akciju sabiedrība “Daugavpils siltumtīkli”.
“Pateicoties tai, mēs varēsim ātri un precīzi noteikt, cik daudz siltuma ir atvedusi katra kravas mašīna,” iekārtas priekšrocības skaidro “Daugavpils siltumtīkli” tehniskais direktors Viktors Lukjančiks.
Iekārta ir uzstādīta trešās siltumcentrāles ēkā Mendeļejeva ielā, kas uzsāka savu darbību 2022. gada sākumā, un šobrīd tās jauda (30+6 MW) tiek maksimāli izmantota pilsētas siltumapgādes nodrošināšanai. Katru nedēļu uz šejieni atved aptuveni 85 kravas mašīnas ar koksnes šķeldu. Tai ir nolīgta cena pēc siltumenerģijas apjoma, taču līgums paredz arī cenas samazināšanu gadījumā, ja piegādātā šķelda neatbilst noteiktiem kvalitatīvajiem rādītājiem. Galvenie no tiem ir siltumspēja (cik daudz siltumenerģijas var saražot, šo šķeldu sadedzinot), mitrums (tā nedrīkst būs pārāk sausa, kā arī pārāk mitra) un pelnu saturs (tas liecina par dažādu piejaukumu esamību). Agrāk “Daugavpils siltumtīkli” darbinieki vāca atvestās šķeldas paraugus ik dienu un nodeva tos testēšanai laboratorijā. Rezultāts bija jāgaida līdz pat trim dienām.
Savukārt uzņēmuma izpilddirektore Oļesja Duškeviča papildina: “Piegādātājs veica iekārtas kalibrēšanu, balstoties uz mūsu iesūtītajiem koksnes šķeldas paraugiem. Tagad mēs kādu laiku veiksim gan ierastos laboratorijas testus, gan analīzes ar jaunās iekārtas palīdzību, lai pārliecinātos par tās darbības korektumu.” Pirmais lielais siltumapgādes operators, kas uzsāka šādas iekārtas izmantošanu, bija SIA “Jūrmalas siltums”. Tagad otrā tāda iekārta ir Daugavpilī.