Sila ezera krastā izveidota permakultūras dobe no niedrēm

Projekta “Sila ezera ekoloģiskās kvalitātes uzlabošana, veicot niedru pļaušanu” ietvaros 3. novembrī Augšdaugavas novada pašvaldības centrālā administrācija organizēja talku Sila ezera krastā, kuras laikā pabeigti permakultūras dobes izveidošanas pamatdarbi, vēstīts vietnē www.augsdaugavasnovads.lv. 
Dobes izveidošana uzsākta šī gada vasarā, kad Sila ezera ziemeļu krastā 0,3 ha platībā tika nopļautas niedres un novietotas permakultūras dobē kompostēšanai. Talkas laikā tika veidota mulčas kārta, lai veicinātu niedru biomasas trūdēšanu, uzturētu mitruma režīmu un ierobežotu nezāļu augšanu. Kā mulčējamais materiāls izmantoti resursi, kas pieejami uz vietas – Silenes ciemā savāktās rudens lapas un salmi, kurus piegādāja vietējā saimniecība. Permakultūras dobes izveidošanas mērķis ir popularizēt ilgtspējīgu un ekoloģisku saimniekošanu, efektīvi izmantojot uz vietas pieejamos resursus.
Nākamā gadā pavasarī dobē plānots stādīt kultūraugus, kas piemēroti konkrētajai videi. Projekta ietvaros tiks vērots organiskā materiāla sadalīšanās ātrums un augu attīstība. Projekts ir saņēmis finansējumu no Eiropas Savienības LIFE programmas un Latvijas vides aizsardzības fonda.