Mīluļa CV: Drosmīgais Džespers

Džespers ienāca mūsu mājās pirms astoņiem gadiem kā mazs, mīļš kamolītis, ko bērni atnesa no kaimiņu mājas. Viņš dzīvoja virtuvē, tur viņam bija paklājiņš un mīļmantiņas (spilventiņš – zilonītis ar mīļu snuķīti, ko palaizīt, kad sagribas mammu). Jau pavisam mazu mēs mācījām viņu sargāt māju un ziņot par svešiniekiem, sargāt pagalmu un ganīt vistas. Tas Džesim padevās ļoti labi, visas vistas bija kūtī, un viņam olas garšoja tīri labi. Tā bija balva, ko viņš izvēlējās pats sev pieejamās vietās. No sākuma jau vistas tādu knēveli sevišķi neņēma par pilnu, bet, augot ganam, auga arī cieņa pret ganītāju.
Nākamajā gadā jau bija jāiet nopietnākā ganu skolā – teļi un govis. Lai arī Džespers ir maza auguma, tomēr drosmes viņam netrūkst, un tās lielās govis saprot, ka te joki vairs nebūs un ka suns ir jāklausa.
Bet asinīs mūsu sargam ir mednieka gēns, un šo izdevību viņš garām nelaidīs. Visvairāk viņam patīk medīt jenotus, kuri vasaras vakaros nāk ēst bumbierus. Tas nu gan nav paciešams nekādā veidā. Tāpēc Džesis jenotu atdzen pie mājas durvīm, lai saimniece varētu viņu noķert, vai iedzen mājas dīķī un nelaiž ārā. Vēl lielu uztraukumu rada eži, kuri nāk mieloties ar āboliem.
Džespers ir arī liels civilizācijas piekritējs. Viņam ļoti, ļoti patīk braukt ar mašīnu, un viņš jau zina pēc apģērba, uz kurieni saimniece dosies – uz pilsētu vai mežu. Mežs ir viņa paradīze, tur saimnieci var pamest vienu, kad ir apnicis iet līdzās, un pārnākt mājās pat no astoņu kilometru garām pastaigām pa sev vien zināmām takām.
Džespers ir arī ļoti pacietīgs pret mazmeitu, bet reizēm arī greizsirdīgs, grib sēdēt klēpī blakus mazmeitai un apēst gardumus no viņas rokas, kamēr vecmamma neredz. Bet par to ir iemantojis vēl vienu vārdu Du-Dū. Tā, ka mums ir suns Džespers Du-Dū.
Ja ir tāds draugs kā Džespers Du- Dū, tad var piedzīvot visas emocijas kā ar cilvēku – būs gan mīlestība, gan uzticība, gan greizsirdība, gan nodevība (ko cilvēkiem mēs parasti nepiedodam), bet četrkājainam draugam ir jāpiedod. Suns prasa rūpes par sevi, uzmanību un cieņu. Viņš ir vienmēr mums klātesošs. Džesperam ir sava vieta mūsu ģimenē, sava vieta mašīnā un mūsu visu mīlestība, kas ir abpusēja.
Elizabete Jurgensone (Preiļu novads)