Ilze Haka un viņas krāsainā adījumu izstāde “Kas aug tuvās un tālās zemēs?”

Ienākot Rēzeknes pilsētas Bērnu bibliotēkā, uzreiz var pamanīt košu augļu, dārzeņu, ogu un sēņu izstādi. Tā piesaista uzmanību, aicinot aplūkot tuvāk rudenīgās (un ne tik rudenīgās) dabas veltes. Bet, kad pienāc klāt, tevi sagaida pārsteigums, jo saproti, ka viss, ko redzi, ir uzadīts! Lielāks dārzenis vai maza oga – visi adījumi ir rūpīgs un precīzs darbs, kas atspoguļo konkrēto dabas velti. Jā, tieši tik pārsteidzoša ir smiltenietes Ilzes Hakas adījumu izstāde “Kas aug tuvās un tālās zemēs?”, kas bibliotēkā apskatāma līdz oktobra beigām.
“Esmu vidzemniece, dzimusi un augusi Smiltenē, kur arī dzīvoju. Esmu beigusi Smiltenes tehnikumu un ieguvusi mājturības instruktora diplomu. Rokdarbi ir ne tikai mans hobijs, bet arī profesija,” stāsta Ilze Haka, ar sevi iepazīstinot laikraksta “Vietējā Latgales Avīze” lasītājus. Viņa atklāj, ka ada jau no četru gadu vecuma. 
Jāteic, ka adījumu izstāde ir ne vien interesanta, bet arī izglītojoša, jo izstādi papildina arī spēle “Vai pazīsti?”, ļaujot ikvienam pārbaudīt savas zināšanas daudzveidīgajā dārzeņu, augļu, ogu un sēņu pasaulē (izmantojot attēlu kartītes un dārzeņu/ augļu nosaukumus, jāatrod nosaukumam atbilstošs attēls).
Jā, adītās dabas veltes var būt brīnišķīgas rotaļlietas un izzinošs materiāls, lai bērni radošā veidā iepazītu dabas pasauli un krāsas. Būtiski uzsvērt, ka katrs izstādes eksemplārs ir tieši tādā izmērā, kādā sastopams dabā, lai bērniem rastos pareizs priekšstats. Adītās zemenes ir zemeņu lielumā, pistācijas – pistāciju lielumā (tātad – nelielas), bet ķirbji – tieši tāda izmēra, kā var izaugt dārzā. Pārsteidzoši, cik šie rokdarbi var precīzi atspoguļot mums zināmās dabas veltes, un tas savukārt ir apliecinājums Ilzes Hakas meistares talantam.
Kā atklāj rokdarbniece, tad šī izstāde jau trešo gadu ceļo pa visu Latviju. “Tā ir rezervēta jau gadu uz priekšu. Pašlaik var pieteikties tikai 2025. gadam,” atklāj Ilze. Uz jautājumu, vai meistares radītos darbus var iegādāties, Ilze atbild: “Neesmu pašnodarbinātā, manus darbus nevar ne pasūtīt, ne iegādāties. Pašlaik strādāju pie nākamās adījumu izstādes, kurā vēlos parādīt, ka pat tik vienkāršu priekšmetu kā zeķi, var uzadīt daudz un dažādos veidos. Izstāde būs 2026. gadā, un esmu ieplānojusi uzadīt vismaz 100 pārus zeķu.”
Ilze ir viena no biedrības “Sirds siltuma darbnīca” dibinātājām, un viņas pārziņā ir adīšanas/ tamborēšanas koordinēšana visā Latvijā un arī ārzemēs. Biedrībā apvienojušās rokdarbnieces, kuras ada zeķītes un cepurītes priekšlaicīgi dzimušajiem bērniem.  Savukārt Ilzes adītās zeķes, kas pārsteidz ar krāsainību un neparastiem rakstiem, var aplūkot viņas Facebook lapā “IlzeKnits”. 
Apskatot izstādi, savus iespaidus par redzēto var ierakstīt viesu grāmatā. Ielūkojoties tās lappusēs, uzreiz ir redzams, ka apmeklētājiem – gan maziem, gan lieliem – šī izstāde ļoti patīk, un par to liecina daudzie laba vēlējumi, paldies vārdi un izteiktā apbrīna par Ilzes Hakas pacietību, radošumu, oriģinalitāti, īstenojot šādu izstādi. 


“Adu jau no četru gadu vecuma,” saka Ilze Haka.
  
Adījumu izstāde “Kas aug tuvās un tālās zemēs?” ir interesanta un izzinoša, patiks gan maziem, gan lieliem apmeklētājiem

   

Pašlaik Ilze strādā pie nākamās adījumu izstādes, kurā būs vismaz 100 pāri zeķu. Ilzes radošo veikumu var aplūkot arī Facebook lapā “IlzeKnits”


Ingas Kaļvas-Miņinas teksts, foto no llzes Hakas personīgā arhīva un Ingas Kaļvas Miņinas foto