Francūži atrod savu senču apbedījuma vietu Medumos

Jau vairāk nekā pirms gada Augšdaugavas novadā ir izveidots pārrobežu tūrisma maršruts “Pa pirmā pasaules kara pēdām”. Vietējie iedzīvotāji, kā arī viesi no citām valstīm aktīvi apmeklē Pirmā pasaules kara muzeju Medumos. Darbojas arī mājaslapa un informācijas aprite notiek sociālajos tīklos, pateicoties kuriem Francijas iedzīvotāji atrada savu senču apbedījuma vietu Augšdaugavas novadā.
Septembrī Augšdaugavas novada pašvaldības iestāde “TAKA” saņēma ziņu ar lūgumu palīdzēt atrast senču apbedījuma vietu. Ģimene no Francijas piecu gadu garumā veica pētījumu, kura laikā veidoja savas ģimenes ciltskoku. Brigita ar savu vīru Bernardu vērsās pēc palīdzības dažādās iestādēs, arhīvos, lai atrastu savu onkuli, kurš dienēja vācu armijā un Pirmā pasaules kara laikā karoja frontes līnijā, kura atradās Medumos. Bernards Hendges pastāstīja: “Šī ir daļa no ģenealoģiskās izpētes par mātes atzaru. Es un mana ģimene atklājām, ka mans onkulis dienēja vācu impērijas armijā. Pēc kara tā arī neatgriezās… Jūsu Facebook lapā ieraudzīju kapakmens fotogrāfiju, kur identificēju sava onkuļa vārdu un uzvārdu.”
9. oktobrī Brigita un Bernards ieradās Augšdaugavas novada Medumos, kur pašvaldības iestādes “TAKA” pārstāvji kopā ar Juri un Raimondu Stikāniem iepazīstināja viesus ar Pirmā pasaules kara muzeju Medumos, vēlāk devās uz Ābelišķu kapsētu godināt mirušā piemiņu. 
Kā uzsver Inna Bebre no Augšdaugavas novada pašvaldības iestādes “TAKA”, izveidotais maršruts ir aktuāls ne tikai tūristiem, bet, pateicoties pētnieciskajam darbam un profesionāļu zināšanām, var palīdzēt arī sava ciltskoka atzaru meklēšanā. 

Pateicoties šai fotogrāfijai, atrada kritušā Francijas karavīra apbedījuma vietu

Foto no pašvaldības mājaslapas