Konkursa “Sējējs 2023” laureātos arī Latgales saimnieki

Aizvadītās nedēļas nogalē apbalvoti Zemkopības ministrijas rīkotā konkursa “Sējējs 2023” laureāti un veicināšanas balvu ieguvēji. Konkursa “Sējējs” laureātus sveica un balvas piešķīra deviņās konkursa nominācijās, kā arī pasniedza balvu “Par mūža ieguldījumu lauksaimniecībā”. Šogad konkursam apaļa jubileja – tas notika jau 30. reizi.
Konkursa balvu “Par mūža ieguldījumu lauksaimniecībā” saņēma biedrības “Latvijas dārznieks” valdes priekšsēdētājs Jānis Bērziņš. Nominācijā “Gada lauku saimniecība” uzvarēja SIA “Uzvara-Lauks” (Bauskas novada Gailīšu pagasts), bet veicināšanas balvu saņēma ZS “Liepziedi” (Bauskas novada Iecavas pagasts). 
Nominācijā “Gada uzņēmums pārtikas ražošanā” par laureātu kļuva SIA “Lāči” (Mārupes novada Babītes pagasts), veicināšanas balvas saņēma gan SIA “Verry Berry” (Smiltenes novada Gaujienas pagasts), gan SIA “Tērvete Food” (Saldus novada Druva). Nominācijā “Ģimene lauku sētā” apbalvoti ZS “Zutiņi 1” (Siguldas novada Krimuldas pagasts), un veicināšanas balvas pasniegtas ZS “Kalna Rubeņi” (Madonas novada Praulienas pagasts) un ZS “Bundzenieki” (Augšdaugavas novada Dvietes pagasts)
Kā “Jaunais veiksmīgais zemnieks” apbalvots Agris Stiebriņš no ZS “Kaļķi” (Jēkabpils novada Salas pagasts), bet veicināšanas balvu saņēma Antra Oša no SIA “Henome” (Madonas novada Barkavas pagasts). Nominācijā “Gada veiksmīgākā kopdarbība” laureāts ir KS “Bio Berries Latvia” (Limbažu novada Viļķenes pagasts), bet veicināšanas balvu ieguva LPKS “Barkavas arodi” (Madonas novada Barkavas pagasts). Nominācijā “Bioloģiskā lauku saimniecība” apbalvots IK “Dabas gardumi” (Mārupes novada Mārupes pagasts), bet veicināšanas balva tika ZS “Liepziedi” (Rēzeknes novada Stoļerovas pagasts). 
Savukārt nominācijā “Gada LEADER projekts vietējā rīcības grupā” uzvarēja IK “Healthy Snacks” no Rēzeknes novada Ilzeskalna pagasta, un biedrība “Rēzeknes novada partnerība”, veicināšanas balvu saņēma SIA “Janis ECO B&C” no Gulbenes novada Rankas pagasta, un biedrība “SATEKA”, kā arī SIA “AMATI projekts” no Balviem, un biedrība “Ziemeļlatgales partnerība”
Nominācijā “Rītdienas Sējējs – mazpulka dalībnieks” laureāts ir Staļģenes mazpulks, vadītāja Anda Skrupska, bet veicināšanas balvas pasniegtas Sējas mazpulkam, vadītājas Rudīte Smirnova un Kristīne Žilinska, un Ziemeru mazpulkam, vadītājs Jānis Bērtiņš. Nominācijā “Zinātne praksē un inovācijas” apbalvots Ph.D. Gunārs Lācis par pētījumu “Mašīnu dziļās mācīšanās un datizraces pielietošana augu un patogēnu mijiedarbības izpētei: ābeļu un bumbieru kraupja patosistēmas”, un veicināšanas balvu saņēma Ph.D. Ilze Dimante par zinātnisko darbu “Kartupeļu sīkbumbuļu audzēšanas efektivitātes paaugstināšanas iespēju izvērtējums”.
Konkursa laureāti saņēma Gada balvu “Sējējs” (bronzas statuja), diplomu un naudas balvu. Apbalvoti arī veicināšanas balvu saņēmēji. Raidījumu par konkursa “Sējējs 2023” apbalvošanas ceremoniju 30. oktobrī plkst. 21.30 varēs noskatīties televīzijas kanālā “ReTV”.