Jasmuižā aizvadīts pasākums “Sanāciet kāziņās!”

Raiņa muzejs “Jasmuiža” interesentus pulcēja pasākumā “Sanāciet kāziņās!”, kurā bija iespēja izzināt kāzu tradīcijas. Muzejā skatāmās izstādes “Kuozys” stāsts savijās ar akadēmiskā izdevuma “Latviešu tautasdziesmas” 12. sējuma “Kāzas. 2. daļa” ieskandināšanu. LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta sagatavotais izdevums iznāca šovasar, bet tam līdz šim nebija notikuši atvēršanas svētki. 
Kā informē projekta un pasākuma vadītāja Solvita Kleinarte, izdevums “Latviešu tautasdziesmas” iznāk kopš 1979. gada. Izdevumā publicēts aptuveni miljons tautasdziesmu, kas savāktas Latvijā. Nākamo un pēdējo 13. sējumu paredzēts pabeigt un publicēt nākamgad, kad rudenī tiks atzīmēta Latviešu folkloras krātuves simtgade. 
Savukārt “Kāzas 2. daļa” ir līdz šim lielākais no sējumiem, iekļaujot 107 572 tautasdziesmu variantus. Tas turpina 2018. gadā izdotajā 11. sējumā “Kāzas. 1. daļa” (dziesmas par līgavas izdevām, pūra vešanu, kāzu braucienu, mielastu un dzīrēm) aizsākto. 12. sējumā atrodamas apdziedāšanās dziesmas, mičošanu, guldināšanu un modināšanu, savstarpēju apdāvināšanu, novada raudzīšanu un citus rituālus pavadoši teksti. Lai pastāstītu par kāzām veltītajā sējumā iekļautajām tautasdziesmām, par kāzu ieražām tajās, īpašu uzmanību veltot Latgalē pierakstītajam folkloras materiālam, Jasmuižā bija ieradušās LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētnieces Mg. philol. Ginta Pērle-Sīle, Dr. philol. Una Smilgaine un Dr. hab. philol. Beatrise Reidzāne. Savukārt institūta pētnieks Dr. philol. Guntis Pakalns filmēja un fotografēja pasākuma norisi.  
Par darbu pie sējuma izdošanas stāstīja apgāda “Zinātne” redaktors Aivars Kļaviņš un vadītāja Ingrīda Segliņa. Kāzām veltītos sējumus bija iespēja iegādāties. Savukārt Saunas folkloras kopas “Naktineica” dziedātās kāzu dziesmas lieliski papildināja pētnieču stāstus. Tāpat daļa klātesošo kā īstās kāzās tika arī apdziedāti.
Pasākuma noslēgumā vietējā Aizkalnes iedzīvotāja Albīna Romanovska dalījās ar interesantiem stāstiem par kādreiz kāzās piedzīvotiem humora pilniem brīžiem. Pasākums “Sanāciet kāziņās!” notika sadarbībā ar LU Literatūras, folkloras un mākslas institūtu VKKF mērķprogrammas “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma” atbalstītās Latgales kultūras programmas projekta “Latgaliešu kāzu lustes” ietvaros.

Kāzu tradīcijām veltītā tautasdziesmu krājuma veidotāji tā atvēršanas svētkos Raiņa muzejā “Jasmuiža” 


Gunta Pakalna foto