Raitis Banga – skaļākais lasītājs

30. septembrī Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē norisinājās Nacionālo skaļās lasīšanas sacensību fināls. Tajā piedalījās 30 reģionālie lasīšanas čempioni no visas Latvijas, lai sacenstos par nacionālā lasīšanas čempiona titulu. Ludzas novadu šajās sacensībās pārstāvēja Ludzas pilsētas vidusskolas 6.a klases skolnieks Raitis Banga. Viņš lasīja fragmentu no Rutas Skrebeles grāmatas “Palaidnību karaļa Jāņa B. dienasgrāmata”. Šīs grāmatas izvēle nebija nejauša. Lūk, ko par savu izvēli saka pats Raitis: “Man patīk lasīt grāmatas dienasgrāmatas formā, jo rodas tāds iespaids, ka galvenais varonis runā tikai ar mani. Jānis Bērziņš ir ļoti līdzīgs man. Mēs abi esam zinātkāri un izdomājam dažādus interesantus piedzīvojumus. Vienīgā atšķirība ir tā, ka Jānis B. ir lielāks blēņdaris nekā es.”
Žūrijas locekļi atzīmēja Raita personīgo, izjusto atbildi par grāmatas izvēli un sniedza padomu – dažreiz vajag arī palaidņoties. Skaļās lasīšanas sacensību noslēgumā sešiem skaļajiem lasītājiem tika pasniegtas godalgas un žūrijas locekļu pārsteiguma balvas. Savu īpašo balvu Raitim pasniedza rakstniece Luīze Pastore, izvēli pamatojot šādi: “Par personisku piesaisti grāmatai, kas lika noticēt, ka lasītājs to izvēlējās pats.” Skaļās lasīšanas sacensību fināls lika noticēt arī pašam Raitim, ka viss ir iespējams, ja tici saviem spēkiem un ieguldi darbu, lai šī ticība piepildītos.
Paldies Raita vecākiem, 6.a klases audzēkņiem Gabrielam un Danielam, audzinātājai Inetai Zvonņikovai par klātesamību pasākumā, uzmundrinājumu un ticību, ka Raitis Banga ir visskaļākais skaļās lasīšanas sacensību finālists, raksta viņa latviešu valodas skolotāja Lidija Krokša Ludzas pilsētas vidusskolas mājaslapā. 

Raitis Banga ne vien lasa daudz grāmatu, bet arī prot pamatot savu izvēli un pārliecināt citus. Viņa atbalsta komanda finālā – klases audzinātāja, klasesbiedri un mamma