Rēzeknes pašvaldības speciālisti Berlīnē iepazīst degradēto teritoriju revitalizāciju

No 20. līdz 22. septembrim Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības Būvvaldes un Pilsētvides un attīstības pārvaldes speciālisti kopā ar partneriem no Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes pieredzes apmaiņas braucienā apmeklēja Berlīni (Vācijā), īstenojot vienu no plānotajiem projekta “Teritoriju izpēte, zināšanu un pieredzes pārnese degradēto rajonu attīstībai” pasākumiem.
Izzinošās ekspedīcijas galvenais mērķis bija iepazīties ar dabas zonu, ekosistēmu, tūrisma objektu, brīvdabas izstāžu u.c. izveides pieredzi bijušajās industriālajās teritorijās, ar to delikātu integrēšanu metropoles pilsētvidē. Kā pastāstīja Pilsētvides un attīstības pārvaldes vadītājs Georgijs Orlovs, apskatei tika piedāvāti seši dažādi objekti. Gūtā pieredze bija interesanta ar to, ka Latvijā šāda pieeja degradējošu industriālo teritoriju revitalizācijā ir neierasta un maz izplatīta.
Pirmais apskates objekts bija “BAUM & ZEIT – Baumkronenpfad Beelitz-Heilstätten” – milzīga teritorija, kur plaušu slimību sanatorijas “Beelitz-Heilstätten” būvniecība ilga 30 gadus. 2015. gadā bīstamās fototūristu vizītes nomainīja oficiālas ekskursijas. Teritorijā tika izbūvēti gājēju tilti starp koku galotnēm, kuri laika gaitā izauguši cauri bijušās sanatorijas ēkām. Otrs objekts, ko delegācija apmeklēja, bija uzņēmums “Lorberg Tree Nursery”, kas kopš 1843. gada audzē kokus un krūmājus stādīšanai pilsētvidē. Trešais objekts bija “Park am Gleisdreieck” – urbānā oāze pašā Berlīnes centrā, pamestu dzelzceļa sliežu sazarojumā. Iecienīta vieta neformālām kopienām ir no citu acīm apslēptais eklektikas šedevrs – “Naturpark Südgelände” – dabas parks, kurā savienota laikmetīgā māksla, savvaļas daba un industriālais mantojums. Kā spilgtus piemērus vecu industriālo teritoriju integrēšanai pilsētvidē, vienlaikus cienot šo vietu vēsturi, var minēt “Schöneweide Industrial Museum” un “Gebauer Höfe”. Pirmajā gadījumā stāsts ir par elektroierīču vēstures muzeju bijušajās darba nometnes rūpnieciskajās teritorijās. Otrajā gadījumā – par komercapbūves projektu, kur sadzīvo vēsturiskā un mūsdienu arhitektūra, informē pašvaldības Komunikācijas un ārējās sadarbības nodaļa.