Jasmuižā aizvadītas literāri muzikālas Dzejas dienas

Šoruden ar moto “Dzeja elpo” visā Latvijā svinam Dzejas dienas, ļaujot dzejai kļūt dzīvai un iedvešot tai elpu. 15. septembrī arī Raiņa muzejā “Jasmuiža” notika ikgadējais Dzejas dienu pasākums.
Pateicoties Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītajam projektam, šoruden muzejā ciemojās dzejnieks Māris Rungulis un dziesminieks Arnis Miltiņš kopā ar meitu Laimu Miltiņu. Māris Rungulis prot saskatīt dažādām paaudzēm kopīgo, saglabājot iepriekšējo paaudžu pieredzi un tuvinot to mūsdienām. Par to liecina arī viņa aizraušanās ar Latvijas bērnu folkloru – spoku un joku stāstiem, skaitāmpantiem un ķircināmpantiem, kuru vākšanai viņš aktīvi pievērsies astoņdesmitajos gados, bet deviņdesmitajos sakārtojis un izdevis vairākus skaitāmpantu krājumus. Tagad dzejnieks, vēlreiz pārskatot savu kolekciju, veidojis plašāku, apjomīgāku izlasi, kā arī pievienojis savas atmiņas par skaitāmpantu kolekcijas tapšanu, tiekoties un sarakstoties ar bērniem.
Dzejas dienu pasākumā Jasmuižā Māris Rungulis lasīja gan savus dzejoļus, gan prezentēja savu savākto un sakārtoto, šogad izdevniecībā “Liels un Mazs” iznākušo skaitāmpantu lielkrājumu „En den dīno šoko loko tīno”. Pats dzejnieks saka tā: „Skaitāmpantu un ķircināmpantu lielkrājums domāts visiem, kam patīk spēles un valodas pipari uz mēles, kas labprāt joko un ķircinās, kam asprātīgi joku panti var līdzēt vairāk par onkuli un tanti.” Klātesošajiem bija iespēja Māra Runguļa izpildījumā klausīties daudz un dažādus skaitāmpantus, kā arī skaitīt tos līdzi pašiem.
Savukārt pasākuma otrajā daļā dzeja elpoja, ietērpta mūzikas skaņās. Arnis un Laima Miltiņi koncertprogrammā “Lai mums labi iet!” izpildīja un aicināja dziedāt līdzi dziesmas ar dzejnieces Ineses Zanderes vārdiem.
Dzejas dienas Jasmuižā šogad apmeklēja vairāk nekā 200 cilvēku, galvenokārt Preiļu un novada skolu audzēkņi un pedagogi.

Dzejas dienas Jasmuižā pulcināja ap 200 dalībnieku

 

Raiņa muzeja “Jasmuiža” vadītāja Solvita Kleinarte