Lūznavā un Kruķos atklāj jaunas ēkas

8. septembrī Lūznavā ASV vēstnieks Kristofers Robinsons un Rēzeknes novada domes priekšsēdētājs Monvīds Švarcs piedalījās svinīgā ceremonijā, lai atzīmētu projekta pabeigšanu daļējai Ozolaines pirmsskolas izglītības iestādes “Jāņtārpiņš” programmas realizācijas vietai Lūznavas pagastā. Projektā ietilpa bērnudārza ēkas renovācija un paplašināšana. Ceremonijā piedalījās arī citi Rēzeknes novada pašvaldības pārstāvji un Maltas apvienības pārvaldes vadība. Projekta realizācijai sniegts atbalsts 591 000 ASV dolāru (552 119 eiro) apmērā.
M. Švarcs pateicās ASV vēstniecības komandai, kuri izvēlējās realizēt civilās aizsardzības projektu tieši Lūznavas pagastā, lai tas varētu pacelties jaunā potenciālās attīstības līmenī. Ceremonijas laikā vēstnieks uzsvēra, ka renovācijas projekti ne tikai uzlabos Lūznavas iedzīvotāju un bērnudārznieku dzīves kvalitāti, bet arī palīdzēs stiprināt vietējo kopienu izglītības un ekonomiskās iespējas.
Finansējumu projekta realizācijai nodrošināja ASV Bruņoto spēku Virspavēlniecības Eiropā Civilās sadarbības programma. Būvdarbus veica Latvijas būvniecības uzņēmums “RCI Gulbene”. Projekta ietvaros tika pārvietots ārsta kabinets uz bērnudārza telpām, atjaunotas labierīcību telpas un atjaunotas ventilācijas un elektrības komunikācijas. “ASV ir apņēmušās sadarboties ar mūsu Latvijas partneriem nozīmīgos infrastruktūras projektos,” pauda ASV vēstnieks.
ASV vēstniecības Aizsardzības sadarbības birojs Civilās sadarbības programmas ietvaros sadarbojas arī ar citām valsts iestādēm – Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu un pansionātiem. 16 gadu laikā Aizsardzības sadarbības birojs ir realizējis vairāk nekā 60 projektus, kuru kopējais finansējums ir aptuveni 12 miljoni ASV dolāru. Projektu realizēšanai tiek piesaistīti Latvijas uzņēmumi, tādējādi veidojot tiešu ieguldījumu Latvijas ekonomikā, lasām vietnē www.rezeknenovads.lv.

Jūlijas Jurānes foto

 

***
9. septembrī svinīgā ceremonijā tika atklāta Silmalas pagasta Kruķu ciema daudzfunkcionālā ēka. Renovācijas laikā tika veikti ēkas siltināšanas darbi un iekšdarbu remonts.
Silmalas pagasta bibliotēkas vadītāja Anita Laizāne norāda: “Pasākumā “Zem pīlādžogām” apmeklētājiem durvis vēra jaunās telpas veselības, informācijas un atpūtas pakalpojumu sniegšanai: Kruķu kultūras nams, Silmalas pagasta bibliotēka un Kruķu feldšeru-vecmāšu punkts. Līdz 2020. gada pavasarim šajā ēkā skanēja bērnu balstiņas – te darbojās Kruķu sākumskola, tagad ēkai dota otra iespēja. Iekštelpu remontdarbi veikti par pašvaldības līdzekļiem.”
Telpas svinīgi atklāja un lenti pārgrieza Rēzeknes novada domes priekšsēdētājs Monvīds Švarcs, Maltas apvienības pārvaldes vadītājs Edgars Blinovs, Kruķu kultūras nama pasākumu organizatore Natālija Valinika un Silmalas pagasta bibliotēkas vadītāja Anita Laizāne. 
Pasākuma organizatore bija sarūpējusi plašu un krāšņu koncertu, kuru vadīja Regīna Ruža un Dzintra Smirnova. Koncertā uzstājās vokālie ansambļi “Melodija” un “Noskaņa” no Silmalas pagasta, “Nadežda” no Ozolaines pagasta, “Kalinuška” no Maltas pagasta un Rēzeknes Nacionālo biedrību kultūras nama ansamblis “Harmonija”. Ar dejām skatītājus priecēja Feimaņu bērnu ritma grupa “Karameles” un eksotisko deju grupa “Fazira”, kā arī Silmalas kultūras nama ritma deju grupa “I-Deja”. Noslēgumā bija uguns šovs un balle.
Šajā vakarā pīlādžogas sārtojās ne tikai telpu noformējumā, bet arī uz gardās svētku tortes. Izskanēja daudz apsveikuma vārdu un novēlējumu jaunajās telpās piepildīt jaunus, radošus izaicinājumus.

Aleksandra Tolopilo foto