Sociālās aprūpes centra “Preiļi” krāsainā vasara

Sociālās aprūpes centrā "Preiļi" augusta mēnesis bija spraigs, jo, kā parasti, notika dažādas aktivitātes, nodarbības un aktīva dalība pilsētā rīkotajos pasākumos.
Vasaras mēnešos ar centra senioriem strādāja skolēni Estere Gargurne, Katrīne Vasiļevska, Marta Teilāne un Kristers Šņepsts, kuri bija pieteikušies pašvaldības organizētajos vasaras skolēnu darbos. Visi jaunieši bija ļoti komunikabli, sirsnīgi, draudzīgi un pretimnākoši, un senioriem bija prieks par tādu atbalstu ikdienā. Tika spēlētas dažādas galda spēles, lasītas grāmatas un laikraksti, kā arī sniegta palīdzība ikdienas soļos, dodoties pastaigās gan telpu iekšienē, gan ārpus tām, tai skaitā arī pa pilsētu un mūsu skaisto Preiļu parku.
Augustā aktīva iniciatīva bija Kristeram Šņepstam ar “Pasaku burvību, pasaku lasīšanu, šaha un dambretes spēlēšanu”, palīdzību un atbalstu Senioru dārza svētku koncertā, kurš tika organizēts Preiļu pilsētas 95. gadadienas svētku ietvaros pretim centra telpām, kā arī 24. augustā centra organizētajā ekskursijā senioriem maršrutā Augšdaugavas novads–Preiļu novads. 
Kopā ar centra darbiniekiem katra diena tika plānota tā, lai ikvienam klientam būtu aktivitāte, kura neliktu justies vientuļam. Meitenes un Kristers guļošajiem un neredzīgajiem senioriem lasīja pasakas un dažādu literatūru, kuru vēlāk visi varēja kopā analizēt un apspriest. Tika spēlēts šahs un dambrete, liktas dažādas puzles. Katru dienu āra pastaigās seniori tika uzraudzīti. Kristers organizēja arī "Atmiņas treniņu", kad iemītnieki minēja un atcerējās dziesmām vārdus ar karaokes palīdzību. Dziesmas bija izvēlētas vecas un sen piemirstas, varētu teikt – leģendāras. Karaoke, dziesmu dziedāšana un minēšana uzjautrināja pašus iemītniekus un lika pasmaidīt pašiem par sevi.
Par tādu palīdzību, atbalstu un sniegto iespēju dažādot ikdienu, komunicējot ar mūsu jauno paaudzi, jāpateicas Preiļu novada pašvaldībai un Nodarbinātības valsts aģentūrai, ar kuru palīdzību tika organizēta jauniešu nodarbināšana vasaras darbos pašvaldības iestādēs, dodot iespēju pašiem ar savu darbu un spējām nopelnīt un dažādot vasaras brīvdienas.
Augusts ir arī mēnesis, kad visi ceļi ved uz Preiļu pilsētu un tālāk – uz Aglonas baziliku. 9. augustā notika Svētā Mise un grēksūdze par godu Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanai, kuru vadīja mācītājs Grigorijs Ņikitins.
Mūsu Preiļiem augustā šogad tika svinēta nozīmīga jubileja – 95 gadi, un tas ir krietns vecums. Katram novadniekam ir individuālas sajūtas un patriotiskas domas saistībā ar savu pilsētu, ciemu, kurā viņš ir dzīvojis un audzis, tāpēc tika apspriesti vēsturiskie fakti un runāts par savu dzimto pilsētu. Centra seniori piedalījās dažādos pilsētas organizētajos pasākumos, tajā skaitā svētku tirdziņos, kur bija jauki satikties ar seniem paziņām, draugiem.
Ņemot vērā, ka centrā dzīvo viena iedzīvotāja no Rēzeknes novada, viņai bija vēlme uzzināt kaut ko arī par savu pilsētu – Rēzekni, kurā atrodas tautā sauktā “Latgales Māra” jeb “Vienoti Latvijai”, kurai tieši augustā aprit jau 25. gadadiena kopš pieminekļa atjaunošanas.
Joku dienā “Pasmejies!” tika lasītas anekdotes un spēlētas spēles.
Visiespaidīgākais pasākums centra iemītniekiem bija 24. augusta izglītojošā ekskursija “Iepazīsim Latgali Augšdaugavas un Preiļu novados”. Ekskursijas laikā tika apmeklēts “JuRita Mini Zoo” Augšdaugavas novadā, kur bija iespēja redzēt, pabarot, pat apmīļot un nofotografēties ar dažādiem dzīvniekiem – lamām, ēzeļiem, ponijiem, āžiem, trušiem, fazāniem u.c. Tālāk visi devās pa šoseju Daugavpils–Špoģi, nogriežoties uz Firsova ezera saimniekmāju. Centra iemītnieki ciemojās pie Aivara un Helēnas. Saimnieki seniorus sirsnīgi sagaidīja ar saviem cienastiem, un pie kopīgā galda tika paēstas pusdienas, pēc tam tika apskatīta skaistā, rūpīgi izplānotā un hortenziju ziediem ieskautā apkaime. Saimnieks Aivars visus arī izvizināja pa ezeru ar moderni aprīkoto un muzikālo plostu. Lai arī nedaudz smidzināja lietus, tas netraucēja izbaudīt braukšanu ar plostu, iepazīstot Firsova apkārtni, tai skaitā Geļenovas parka pludmali, kā arī klausoties leģendas par apvidu. Ar skaļiem aplausiem un siltiem pateicības vārdiem visi kopā pateicās saimniekiem par sirsnīgo uzņemšanu. Tālāk ceļš turpinājās uz māju pusi, apciemojot Kristīni Stašulāni “Dzeņu mājās” Preiļu pagastā, kur saimniece visus mīļi sagaidīja un cienāja ar pašas ceptām plātsmaizēm, zāļu tējām un āboliem. Saimniece izrādīja skaisto un rūpīgi sakopto vecvecāku sētu ar dažādām ēkām, pirtiņu un dīķīti, kā arī stāstīja par savu vecmāmiņu, kuras stādītās peonijas pagalmā aug vēl šobaltdien. Kristīne demonstrēja dažādas zāļu tējas, kā arī dažādu augu aromātus, un bija iespēja iegādāties iepatikušos smaržūdeņus. Saimniece informēja, ka kopā ar meitu labprāt uzņem interesentus, ciemiņus, kuriem prezentē savus ražojumus un ar smaržīgām pirtsslotiņām un zāļu tējām sniedz pirts pakalpojumus.
Nākamajā dienā, aptaujājot iemītniekus par gūtajiem iespaidiem ekskursijā, visi bija ļoti priecīgi, iedvesmoti par iespēju apskatīt mūsu skaisto Latgales dabu, arī dzīvnieciņus, kuri ikdienā nav sastopami, un, protams, satikties ar sirsnīgiem, dāsniem līdzcilvēkiem.
Noslēgumā sociālās aprūpes centra “Preiļi” senioru un arī darbinieku vārdā vēlas teikt lielu paldies arī saviem atbalstītājiem – SIA “Himalayan International” kolektīvam un Līgai Aļijevai personīgi par kārtējo dāvāto atbalstu, apmaksājot ieejas biļetes ekskursijai. Mēs esam gandarīti, ka visapkārt ir jauki, sirsnīgi un saprotoši cilvēki, kuri savu iespēju robežās vēlas un palīdz uzturēt mūsu senioru ikdienu patīkamāku un priecīgāku.

Sociālā aprūpes centra “Preiļi” vadītāja Inga Vilcāne


Viesošanās minizoodārzā “JuRita”