Tomāti, kurus var izaudzēt pat bērns

Pie Rudzātu vidusskolas (Līvānu novads) pavasara pusē parādījās siltumnīca. Interesanti, ko viņi tur sēs un stādīs – apkārtējie iedzīvotāji vēlējās rast atbildi uz šo jautājumu. Izrādās, daudziem bērniem patīk darboties ar augiem un par tiem rūpēties.
Pasaules Dabas fonds bija izsludinājis projektu konkursu “Ielaid skolā dabu”, un skolēnu grupa kopā ar bioloģijas skolotāju Jolantu Ļubku-Tarasovu uzrakstīja projektu. Viņiem paveicās, jo projekts tika atbalstīts un saņemts finansējums.
Varēja ķerties pie darba. Vecāko klašu puiši palīdzēja uzstādīt un saskrūvēt siltumnīcu. Siltumnīcā tika izveidotas divas paaugstinātās dobes. Pašā apakšā tika likti resnāki un tievāki zari un sprunguļi, kurus kārtīgi salaistīja. Tad klāja satrūdējušu lapu kārtu, kuru arī kārtīgi salaistīja, un tai virsū – kompostu. Pēc tam uzklāja kārtīgu slāni atskābinātas kūdras, kuru iegādājās Līvānu kūdras ražotnē “Zelta zeme”. Viss tika vienmērīgi izrušināts un izlīdzināts.
Bija jāķeras pie stādīšanas. Maija mēnesis jau ritēja pilnā sparā, un sēt tomātus bija jau par vēlu. Izlīdzēja bērnu vecāki, kuri ziedoja stādiņus no savām siltumnīcām. Tika iestādītas šķirnes “Black cherry”, “Gold crone”, “Taiko”, “Black prince” un citu šķirņu tomāti. Katram stādiņam klāt bija uzrakstīts nosaukums un klase, kas uzņemas rūpes par šo augu. 
Sociālo zinību skolotāja Lolita Klauberga ar 4. klases skolēniem izstrādāja siltumnīcas noteikumus. Jā, bez tomātiem siltumnīcā (otrajā augstajā dobē) vēl auga divi arbūzi, baklažāns un viens gurķis, kurš centās ieņemt galveno lomu šajā teritorijā. Starp augiem bija iestādītas un skaisti zied samtenes, kas atvaira nelabvēlīgus kukaiņus un uztur veselīgu augsni. Siltumnīcu laista reti, bet bagātīgi un tieši pie katra tomāta stumbriņa. Tāpēc laistīšanai ierīkota lietus ūdens savākšanas tvertne. 
Pie vidusskolas tuvāk dzīvojošie bērni regulāri atskrēja, lai apskatītos, vai siltumnīcā viss kārtībā, piesēja tomātus, apskatījās, cik lieli izauguši arbūziņi. Nu jau ražas vākšanas laiks rit pilnā sparā, degustējam paši un daļa ražas tiek arī bērnudārza grupas kopgaldam.
Aktīvākie entuziasti šajā darbā bija Odrija (12 gadi), Emīls (13 gadi), Emīlija (11 gadi), Rebeka (10 gadi), Luīze, Elza, Eridiāna, Petra (viņām ir deviņi gadi), Haralds un Amēlija (abiem ir seši gadi), un viņiem visiem centās tikt līdzi skolotāja Jolanta.
Projekts ir izdevies un veiksmīgi noslēdzies, bet jau ir jaunas idejas nākamajai sezonai. Lai viņiem izdodas un veicas!

Sandra Zalāne