Āfrikas cūku mēra uzliesmojums mājas cūkām Rēzeknes novadā

Šogad astotais Āfrikas cūku mēra uzliesmojums mājas cūkām konstatēts Rēzeknes novada Nagļu pagastā. Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāvji norāda, ka laboratoriski tas apstiprināts piecām mājas cūkām piemājas saimniecībā.

Dienests aicina mājas cūku turētājus stingri ievērot biodrošību novietnē – nelaist cūkas ārā un nepieļaut to saskari ar savvaļas dzīvniekiem, nedot cūkām zaļbarību, dārzeņus un augļus no piemājas dārza, kā arī pārtikas pārpalikumus un būt uzmanīgiem ar pakaišu – skaidu, salmu, siena izmantošanu. Tāpat pirms došanās kūtī obligāti jānomaina apģērbs un apavi, kā arī jāveic apavu dezinfekcija. Savukārt darba rīkus, kas tiek izmantots kūtī, nedrīkst izmantot ārpus tās.

Ja cūkas izskatās neveselas, Pārtikas un veterinārā dienests aicina nenodarboties ar ārstēšanu pašiem, bet nekavējoties izsaukt veterinārārstu. Āfrikas cūku mēris ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

Šogad pirmais Āfrikas cūku mēra gadījums mājas cūkām tika konstatēts saimniecībā Gulbenes novada Stradu pagastā, pēc tam divās saimniecībās Madonas novada Cesvaines pagastā, divās saimniecībās Krāslavas novada Robežnieku pagastā, kā arī vienā saimniecībā Madonas novada Ļaudonas pagastā. Lai nepieļautu slimības tālāku izplatīšanos, līdz šim likvidētas vairāk nekā 200 mājas cūkas.