Vētra paņēma dzīvību Sventē un nodarīja postījumus arī Latgalē un Sēlijā

Egita Terēze Jonāne

7. augusta vētra un krusa plosījās arī Latgalē un Sēlijā, un diemžēl atlūzis liepas zars atņēma dzīvību vīrietim (50 gadi) Augšdaugavas novada Sventes pagastā. Tieši šajā novadā redzami lielākie postījumi, tāpat arī Daugavpilī. 

Todien Augšdaugavas novada Sēlijas daļā bija stiprs vējš ar lietu un divus–trīs centimetrus lieliem krusas graudiem, kas sacaurumoja ēku jumtus un siltumnīcas, saplēsa logu stiklus. Jumti bojāti vairāk nekā 100 mājām mazdārziņu kooperatīvā “Celtnieks” Kalkūnes pagastā, turpat vētra un krusa skārusi Raiņa māju Berķenelē – saplēsti logi, nogāzti koki parkā un kapsētā. Vasarnīcu kooperatīvos Medumos un Līksnā krītoši koki pārrāva elektrības vadus, un visas ēkas palika bez elektrības. Nedaudz tālāk – Šēderes pagastā – vētrā cietušā kultūras nama jumta dēļ bojāts grāmatu krājums bibliotēkā, kas atrodas tajā pašā ēkā. 
Tāpat Augšdaugavas novadā vētra izgāza 98 kokus, cieta arī Dvietes pagasta parks, kur pagasta pārvalde rīkoja talku. 
Sakopšanas talka notika arī Līvānu novada Turku pagasta Gaiņu kapsētā, jo bija jānovāc vētras lauztie koki. Turku pagasta pārvaldniece Kristīne Kirilova pastāstīja “Vietējai Latgales Avīzei”, ka kapsētā bija jānovāc nolauztie vai pusnolauztie, vai izgāztie koki (seši bērzi, apse, liepa, trīs egles, četri dzīvības kociņi). “Dievs mūs tiešām mīl, jo koki bija nokrituši pāri kapa vietām un atspiedušies uz zariem, sabojājuši tikai vienu koka krustu un nedaudz arī kapsētas žogu,” teica Kristīne un pateicās talciniekiem par darbu. 
Savukārt Daugavpilī pirmdien tika novēroti lieli lietus ūdens pali Daugavas un citās ielās, pie Marka Rotko mākslas centra (tur izveidojās milzīga peļķe, un iedzīvotāji internetā komentēja, ka Latgale ir mazā Venēcija), daudz nogāztu koku cietoksnī un centrā (Rīgas u.c. ielās). Kādā bildē internetā redzams, ka koka zars uzkritis uz mašīnas jumta. 

Vēl trešdienas rītā nebija atjaunots vētras radītais elektrības pārrāvums Stabulnieku pagastā. Sadales tīklu amatpersonas nevarēja paskaidrot lauksaimniekiem, kad atjaunos elektrības padevi. Augļkope Skaidrīte pastāstīja, ka šajās trīs dienās sabojājās smiltsērkšķu jaunā raža, tāpat esot bail palūkot, kas noticis ar rabarberiem saldētavā. Turpat kaimiņos zemnieki bija spiesti izliet pienu, jo piena mājā nebija elektrības, arī dziļurbuma akas ir tukšas – nav ūdens, ar ko atdzesēt pienu. 

Piezvanot uzņēmumam, vairāk nekā desmit minūtes tālrunī skanēja mūzika, ierakstīta vīrieša balsts komentēja, ka operatori ir aizņemti, ka jāuzgaida vairāk nekā divas minūtes, ka var uzdot jautājumu virtuālajam asistentam Valtam uzņēmuma mājaslapā. Iedzīvotāji sociālajos tīklos sašutuši raksta: “Kad sāksiet strādāt, tarifus ceļat, miljonus pelnāt, bet cilvēkiem jācieš”; “Par to, cik esam samaksājuši, varētu trīsreiz aptīt ar kabeļiem zemeslodi”.

Ceturtdienas rītā izdevās sazināties ar Sadales tīklu pārstāvi Jāni Aišpuru, kurš informēja, ka ceturtdien elektrības padeve Stabulniekos jau bija atjaunota. Tāpat viņš aicināja lasītājus bojājumus reģistrēt elektroniski Sadales tīklu mājaslapā, jo tas būs ātrāk nekā sagaidīt tālruņa operatora atbildi.
Viņš arī pastāstīja, ka aktuālajai informācijai par bojājumu novēršanu līdzi sekot var kartē, kas atrodama mājaslapā. Tāpat viņš informēja, ka šoreiz darba bija ļoti daudz un 90 % bojājumu varēja novērst uzreiz, bet 10 % bija sarežģīti, tāpēc darbi ievilkās vairāku stundu vai pat dienu garumā.

Iedzīvotāji aicināti rakstīt iesniegumus 

Augšdaugavas novada pašvaldība aicina iedzīvotājus, kuru īpašumiem nodarījusi postījumus vētra un krusa, sūtīt savai pagasta pārvaldei vai novada domei pasts@augsdaugavasnovads.lv iesniegumu par vētras radīto seku apzināšanu un zaudējumu novērtēšanu. Iesniegumā jānorāda vārds, uzvārds, īpašuma adrese, deklarētā dzīvesvieta, tālruņa numurs, e-pasta adrese, nodarīto postījumu apkopojums, nepieciešamā palīdzība (materiāli), bojājumu uzskaite, kam nepieciešams remonts, labošana vai nomaiņa un jāpievieno fotogrāfijas.  

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš 8. augustā valdības sēdē teica, ka tas, cik daudz valsts varēs palīdzēt iedzīvotājiem, kuri cietuši vētrā, būs zināms tad, kad būs noskaidroti postījumu apmēri.

 

Vētras nopostītie koki Gaiņu kapsētā Turku pagastā

 

Egitas Terēzes Jonānes teksts, Kristīnes Kirilovas foto