Stāstnieki lepojās ar vecticībnieku mantojumu

Divas dienas – 4. un 5. augustā – jau astoto reizi notika Latgales stāstnieku festivāls “Omotu stuosti” par tēmu “Vecticībnieku garīgā un sadzīves kultūra Latvijas kultūras kontekstā”. Šoreiz stāstnieki no Latgales un citiem novadiem pulcējās Augšdaugavas novada Slutišķu sādžā, Špoģu Mūzikas un mākslas skolā un Naujenes Novadpētniecības muzejā, lai, šī festivāla rīkotājas Vilhelmīnes Jakimovas pašas sarūpētu stāstu iedvesmoti, apzinātu un lepotos ar vecticībnieku mantojumu. Turklāt vairums stāstu bija austi no dzimtas un paša pieredzes par vecvecākiem un vecākiem, bērnu dienām, sastaptajiem cilvēkiem, notikumiem, vērojumiem…
Lūk, daži stāstu pieturpunkti. Latvijas stāstnieku asociācijas vadītāja Māra Mellēna pastāstīja par savas dzimtas sasaisti ar pazīstamo Kuzņecovu dzimtu, kas Rīgā dibināja un uzturēja porcelāna fabriku un porcelānu. Novadnieka Jāņa Ivanova sapņa par mūzikas komponēšanu piepildīšanu sirsnīgā stāstā ietērpa Vilhelmīne Jakimova.
Festivālā piedalījās arī Daugavpils Universitātes Mutvārdu centra vadītāja, vēsturniece Irēna Saleniece ar 20.–30. gados dzimušo vecticībnieku stāstiem, Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūta vadošā pētniece Nadežda Pazuhina par vecticībnieku identitātes saglabāšanas aspektiem Latgalē un pētniece Ina Kirņičanska ar stāstījumu par Daniševskas lūgšanu nama lomu vecticībnieku garīgajā dzīvē. 
Stāstnieki Naujenes Novadpētniecības muzejā varēja iepazīties ar ekspozīcijām, kas stāsta par Naujenes pagasta cilvēkiem un vēsturi. Festivālā par dziesmām un rotaļām parūpējās Rīgas krievu folkloras kopa “Iļjinskaja Pjatnica”, bet Latgales vecticībnieku draudžu pārstāvji iepazīstināja ar vecticībnieku garīgajiem dziedājumiem un stāstiem, uzsverot, ka garīgie dziedājumi ir atgādinājums, kā vecticībniekam dzīvot katru dienu, lai pēc nāves saņemtu Dieva žēlsirdības dāvanas. 
Visi stāstnieki saņēma amatnieka Valda Grebeža darināto ābolu, jo augustā vecticībnieki svin ābolu un medus svētkus “Jabločnij Spas”. 
Latgales stāstnieku festivālu “Omotu stuosti” atbalstīja Valsts kultūrkapitāla fonds, Latvijas stāstnieku asociācija, Augšdaugavas novada pašvaldība, Naujenes Novadpētniecības muzejs un Špoģu Mūzikas un mākslas skola. “Vietējā Latgales Avīze” ir šī festivāla informatīvais atbalstītājs. 

Vilhelmīne Jakimova pateicas Rīgas krievu folkloras kopas “Iļjinskaja Pjatnica” dalībniekiem par dziesmām un rotaļām

Stāstnieki ieklausās Māras Kampānes stāstā par Juzefovas muižas vēsturi


Egitas Terēzes Jonānes teksts un foto