Jaunieguvums Ludzas Novadpētniecības muzeja mākslas kolekcijā

Kā stāsta Ludzas Novadpētniecības muzeja sabiedrisko attiecību vadītāja Rita Kučāne, jūlija izskaņā muzejs saņēma kārtējo dāvinājumu. Šoreiz dāvinātājs ir mākslinieks Dainis Ozoliņš. Talantīgais gleznotājs pasniedza muzejam sangīnas tehnikā radītu ainavu “Marts. Ludza”. Tā nav pirmā dāvana, kas saņemta no D. Ozoliņa. Muzeja krājumā jau glabājas glezna, kas veltīta Ludzas pilsētai. Dainis bieži glezno Ludzu. Kā atzīst pats mākslinieks, Ludza ir iedvesmojusi kļūt par mākslinieku. Pirmā ainava sangīnas tehnikā “Ezermala” tapa Lielā Ludzas ezera krastā 1989. gadā.

Dainis Ozoliņš dzimis 1968. gadā Varakļānu novada Murmastienes pagasta Silagalā, taču ar Ludzu Daini saista cieša un sena draudzība. Pēc Rēzeknes Lietišķās mākslas vidusskolas Mākslinieciskās kokapstrādes nodaļas absolvēšanas Dainis uzsāka darbu Ludzas Novadpētniecības muzejā kā mākslinieks noformētājs. Dainis atceras: “Muzejā es noformēju izstādes, zīmēju afišas, skaisti noformēju ekspozīciju un izstāžu tekstus. Muzeja ēkā man iedalīja nelielu istabiņu, kurā es zīmēju un dzīvoju. Vēlāk pilsētas vadība man kā jaunajam speciālistam piešķīra dzīvokli jaunajā daudzdzīvokļu mājā, un tā es tiku pie sava mājokļa.” Lai arī jaunajā dzīvesvietā viss ritēja veiksmīgi, Dainis bija spiests atgriezties savā dzimtajā Murmastienes pagastā. Arī tur viņš turpināja nodarboties ar glezniecību.

Pirmā Daiņa Ozoliņa personālizstāde tika atklāta Ludzā 1995. gadā, vēlāk – 2008. gadā Madonā, bet 2009. gadā – atkal Ludzā. Pagājušajā gadā Lubānas tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrā tika atklāta Beātes un Daiņa Ozoliņu mākslas darbu izstāde “Saprast pasauli un sevi”. Beāte ir Daiņa brāļa meita, kas aizraujas ar mūsdienu mākslu. Jaunā māksliniece tikko sāk pieteikt sevi mākslas pasaulē, un tēvoča Daiņa aizraušanās ar gleznošanu kalpo kā spilgts piemērs un iedvesmas avots ceļā uz šo mērķi.

Dainis Ozoliņš ir atvērts un neparasti pieticīgs cilvēks. Par to, ka viņš pēdējos gadus aktīvi nodarbojas ar grāmatu ilustrāciju zīmēšanu, uzzinājām no viņa draugiem, kas bija ieradušies kopā ar mākslinieku Ludzas muzejā. Pēc Annas Stiebriņas un Veronikas Baltmanes teiktā, Dainis ir ilustrējis četras Lidijas Radiņas grāmatas. Kādreizējā pedagoģe ir vairāku bērnu grāmatu autore. Tā grāmata “Garausīša Piča piedzīvojumi Teiču purva “Sīksalā” (izdota 2020. gadā) domāta pašiem mazākajiem lasītājiem. Anna Stiebriņa stāsta: “Grāmatā apkopoti īsi stāstiņi, kuros doti padomi, kā bērniem rīkoties dažādās situācijās, piemēram, purvā. Grāmata nav liela, izdota A5 formātā. Dainis ir izveidojis brīnišķīgas ilustrācijas – tur ir gan dzērve, gan zaķu saime, gan citi dzīvnieki. Bērniem ļoti patīk šī grāmata.” Anna atzīst, ka Dainis nekad neatsaka, ja māksliniekam tiek lūgts kaut ko uzzīmēt vai ilustrēt, turklāt strādā viņš ļoti ātri. Dainis kopā ar tuviniekiem dzīvo lauku mājā “Kaļvi”, nodarbojas ar lopkopību. Par sevi mākslinieks saka tā: “Zīmēšana ir mana atpūta un mans hobijs. Pēc dabas esmu romantiķis, patīk klusas un nostalģiskas vietas. Vislabprātāk zīmēju ainavas. Klusajām mazpilsētu ieliņām un mājām ir īpaša gaisotne, to arī gribu atainot savos darbos.”

Daiņa Ozoliņa glezna “Marts. Ludza” papildinās Ludzas Novadpētniecības muzeja mākslas kolekciju, kurā saudzīgi tiek glabāti dažādu nozīmīgu mākslinieku darbi. Ludzas Novadpētniecības muzejs var justies lepns, ka te strādājuši tik talantīgi mākslinieki kā Vitālijs Kalvāns, Pēteris Gleizdāns, Dainis Ozoliņš u.c. Mūsdienu muzeja ekspozīcijas veidojis un noformējis tagadējais muzeja mākslinieks–noformētājs Andris Misāns.

Veronika Baltmane (no labās), Dainis Ozoliņš un Anna Stiebriņa

 

Ritas Kučānes foto