LMT jumta medus atzīts par garšīgāko tumšo medu Latvijā

15. un 16. jūlijā Mārupes novadā notika ikgadējais Vasaras biškopju saiets, kurā apbalvoja arī konkursu “Latvijas garšīgākais medus 2023” un “Veiksmīgākā biškopības produkta etiķete 2023” laureātus. Nominācijā “Gaišais medus” uzvarēja Dana Rone no Rīgas, nominācijā “Tumšais medus” – Valdis Janovs no Rīgas, bet nominācijā “Monoflorais medus” – ar viršu medu, uzvarēja Vija Dedze no Talsiem. Biškopju vasaras saieta laikā pasākuma apmeklētāji, nogaršojot 76 medus paraugus, noteica “Biškopju iecienītāko medu” – šajā nominācijā uzvarētāja ir Modista Mogensena, SIA “Lemo Latvija” ar liepu medu no Bauskas novada.

Tumšā medus 1. vietas ieguvēju – viedo bišu dravu, kas izvietota uz LMT tehniskās ēkas jumta līdzās 5G bāzes stacijai, ikdienā uzrauga urbānais biškopis Valdis Janovs. Pilsētā ievāktais medus ir tīrs, augstvērtīgs, un to apliecina arī pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta BIOR veikto pārbaužu rezultāti.  Iegūtais tumšais medus ir izsvīduma medus, ko bites ievāc no augu lapām: tas rodas uz koku lapām vai skujām pie straujām temperatūras svārstībām – apstākļos, kad ir karstas dienas un vēsākas naktis, kas veicina lapu izsvīduma veidošanos.

Urbānā bišu drava ar pieciem viedstropiem izveidota 2020. gadā, un katrā stropā var uzturēties 10 000–60 000 bišu atkarībā no attīstības cikla. Lai biškopji varētu sekot līdzi stropos notiekošajam, stropi aprīkoti ar sensoriem, kas mēra tā svaru, temperatūru, mitruma līmeni un citus parametrus. Dravu var novērot arī ar kopējo tiešsaistes kameru. Viedo stropu apkopotā informācija ļauj kontrolēt ienesuma daudzumu un zināt, kad ir jāuzliek papildu medustelpas vai, gluži otrādi, – bitēm pietrūkst barības.

“Latvijas statistika rāda, ka vidēji no vienas saimes var iegūt ap 22 kilogramiem medus. Taču katra saime ir unikāla, viena ienes 50 kilogramu, cita – tikai piecus. Tas tāpat kā basketbolā, viens spēlē NBA, otrs – pagalmā,” smej Valdis Janovs.