Valsts prezidentam patika Krāslavas novads un tā cilvēki

Edgars Rinkēvičs sveicināja krāslaviešus ielās, uzklausīja iedzīvotājus un uzņēmējus, apmeklēja ražotnes un nogaršoja ZS “Kurmīši” saldējumu

21. jūlijā Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs pirmajā reģionālajā vizītē apmeklēja Krāslavas novadu, un visas astoņas stundas (tik gara bija šī vizīte) viņš teica daudz atzinības vārdu šī novada cilvēkiem. Par to, ka viņi mīl Latgali, par to, ka viņi uztur saimniecības un uzņēmumus, par to, ka rada darba vietas, tā ceļot savu un novada labklājību. Visu dienu – no rīta līdz novakarei – ekselenci un viņa komandu pavadīja Krāslavas novada domes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks ar kolēģiem.

“Pi vīna golda” uzņēmēji un Valsts prezidents

Saturīgas un interesantas izvērtās gan diskusijas ar uzņēmējiem un pašvaldību iestāžu pārstāvjiem, kas notika Grāfu Plāteru pils kompleksa atjaunotajos staļļos ekspozīcijas “Pi vīna golda” zālē, gan saruna ar iedzīvotājiem pilnajā kultūras namā. Koka terases ražojošā uzņēmuma “Fravia” vadītājs Dorians Monkinjons, kurs pirms sešiem gadiem radīja šo uzņēmumu Dagdā, pastāstīja, ka atbalsta finansējumu bija spiests meklēt Francijā, tāpēc ka Latvijas bankas viņam atteica kredītu, jo uzņēmums atrodas Latgalē. Tā paša iemesla dēļ nav realizēti vairāki Lauku atbalsta dienesta projekti, kurus administrē Krāslavas rajona partnerība, teica šīs partnerības vadītāja Zane Ločmele. Cita koka izstrādājumu uzņēmuma “Vārpa” valdes priekšsēdētājs Eduards Baranovskis pastāstīja bēdu stāstu, ka “Sadales tīkli”, kas ir valsts uzņēmums, uz pusi samazinājis elektrības jaudu, un tas apdraud uzņēmuma pastāvēšanu. Par augsto darba spēka nodokli, labu darbinieku un labi apmaksātu darba vietu trūkumu un dzīvojamā fonda pieejamību reģionā, kā arī par plaisu starp Rīgu un Latgali, varas atrautību no tautas, Krievijas informatīvo telpu Latgales pierobežā runāja uzņēmuma “Nemo” īpašniece un vadītāja Inga Zemdega-Grāpe. Bet ar Imanta Ziedoņa dzejoli un patriotisku runu par brīnišķo Latgali, tās strādīgajiem cilvēkiem un savu dzimtu, kuras piederīgie ir dzimuši Latgalē, iepriecināja viesu mājas “Karina home” īpašniece Karina Stivriņa no Kastuļinas pagasta.
Klātesošā Dagdas vidusskolas direktore Vija Gekiša un Krāslavas novada Izglītības pārvaldes vadītāja Lidija Miglāne aicināja domāt nevis par skolu slēgšanu un jaunām reformām, bet gan par to, kā neiztukšot pierobežu. “Kad sāku strādā izglītībā, Krāslavas novadā bija 33 skolas, pašlaik ir 10, toreiz bija 4360 skolēni, tagad – 1760. Tas ir komplekss jautājums valsts politikas līmenī, vai vispār austrumu pierobežā ir vajadzīgi cilvēki, vai viņi te paliks un dzīvos, un tad jādomā par skolu tīklu, labklājību, transportu un visu pārējo,” uzsvēra Lidija Miglāne. Gunārs Upenieks piemetināja, ka skolēnu pārvadāšanai neder elektroautobusi (pietrūkst uzlādes staciju), kurus ministrijas plāno pirkt pašvaldībām.

Apņemas diskutēt ar ministriem (ŠIS TURPINĀS 7.LPP. + 6 BILDES)

Iedzīvotāji, sanākuši pilnā Krāslavas kultūras namā, vaicāja, vai saglabās lauku skolas, vai būs atbalsta programmas uzņēmējiem pierobežā, vai pēc 1. septembra pašvaldībās varēs strādāt Krievijas pilsoņi un vai deportēs no valsts tos Krievijas pilsoņus, kuri nenokārtos latviešu valodas eksāmenu. Tāpat krāslavieši aicināja saglabāt slimnīcu Krāslavā un nodrošināt valsts apmaksātus, nevis maksas veselības aprūpes pakalpojumus, pensijas indeksēt divreiz gadā, noteikt pensijām neapliekamo minimumu valstī esošās minimālās algas apmērā, ierobežot mediķu aizbraukšanu uz ārzemēm, kā arī nodrošināt valsts iestāžu pakalpojumus Krāslavā un mainīt vēlēšanu sistēmu.

Pēc diskusijām Edgars Rinkēvičs aicināja uzņēmējus aktīvāk apgūt Eiropas Savienības finansējumu, jo tas katru gadu paliek neizlietots, un mudināja arī pašus iedzīvotājus skaļi runāt par problēmām ar ministriem un Saeimas deputātiem. Tāpat viņš pauda apņēmību, ka diskutēs ar ministriem, Ministru prezidentu, Latvijas Bankas prezidentu par infrastruktūras, skolu, uzņēmumu kreditēšanas un citiem jautājumiem, kurus aktualizēja krāslavieši. Valsts prezidents teica: “Tieši konkrēti es neko nesolīšu, jo es nevaru darīt ministru darbu, bet es varu mēģināt (to es arī esmu centies darīt jau dažos citos jautājumos) ietekmēt konkrētu lietu virzību. Bet lai es būtu pietiekami ietekmīgs, man ir vajadzīgs iedzīvotāju atbalsts.” Valsts prezidenta vizīte gan jau rosinās ministrus apmeklēt Latgali biežāk, – tādu cerību pauda Gunārs Upenieks.

Savukārt, apmeklējot šūšanas uzņēmumus “Nemo” un “IV Plus” un datortehnikas un biroja tehnikas servisa SIA “DDC Baltics” Krāslavā, ZS “Kurmīši” Ūdrīšu pagastā un atpūtas kompleksu “Lejasmalas” Aulejas pagastā, Valsts prezidents ne tikai iepazina, kā top produkcija, bet arī izjautāja, kas veicina un kas bremzē attīstību. Uzņēmēji pauda satraukumu, ka pietrūkst kvalificēta darba spēka, ka nodokļu slogs ir liels un ka valsts iestāžu birokrātija ir ļoti bremzējoša.  

Jaunieši fotografējās ar Valsts prezidentu

Vizītes izskaņā ekselence teica “Vietējai Latgales Avīzei”, ka viņam patika Krāslavas novads un tā cilvēki. Turklāt viņam garšoja ZS “Kurmīši” saimes sarūpētais rabarberu saldējums un augu tējas un atpūtas kompleksa “Lejasmalas” saimnieces Annas Ļaksas komandas pasniegtās pusdienas. Arī maltītes laikā norisinājās sarunas par elektrības izmaksām (ZS “Kurmīši” tās pieaugs no 800 eiro līdz vismaz 1600 eiro mēnesī), Rīgas kurlumu pret reģionu vajadzībām u.c. aktualitātēm.
Jaunieši, kuri vasarā strādā ZS “Kurmīši”, labprāt fotografējās ar Valsts prezidentu. Tajā pašā dienā sociālajos tīklos jaunietis Gļebs Panfilovs rakstīja: “Šodien Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs apmeklēja ZS “Kurmīši,” kur strādāju es un Dairis Gasperovičs. Prezidents apskatīja mūsu darba vietu – laukus, cehu utt. Ar prezidentu mēs daudz nerunājam, mūsu darba devējs pastāstīja, ka mēs šeit strādājam un esam ļoti čakli, pēc tam piedāvāja fotografēties. Mēs bijām ļoti pārsteigti par to, ka prezidents apmeklēja Krāslavu un mūsu darba vietu un pat paspieda mums visiem roku.”
Savukārt Dairis Gasperovičs nosauca Edgaru Rinkēviču par perspektīvu prezidentu labākai Latvijas nākotnei.

Vaicāts, kāpēc pirmā reģionālā vizīte notiek Krāslavas novadā, Valsts prezidents pastāstīja: “Krāslava svin savu simtgadi, un tas zināmā mērā ir apsveikums jubilejā. Mēs Krāslavas novadu redzam kā ļoti skaistu novadu, novadu, kur cilvēki ir dzīvojuši saticīgi gadu gadiem. Man ir liela interese iepazīties gan ar cilvēku dzīves apstākļiem, gan ar to, kas viņus uztrauc. Šī ir pirmā reģionālā vizīte, sekos arī citas – vēl, vēl un vēl. Austrumu robežu es apmeklēšu atsevišķi, tai ir jāveltī vesela diena.”

Edgars Rinkēvičs devās mājās ar pašvaldības dāvanu – ar Krāslavas novada mājražotāju gardumu grozu.
Jāpiebilst, ka šonedēļ Valsts prezidents dosies uz Kuldīgas novadu Kurzemē, bet 15. augustā viņš piedalīsies Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs Uzņemšanas svētkos Aglonā.

Edgars Rinkēvičs sasveicinās ar Jēkabu un viņa mammu – puika bija atnācis, lai redzētu Valsts prezidentu un viņa apsardzes vīrus

Krāslavas Vēstures un mākslas muzejā Valsts prezidents kopā ar gidēm Allu Lomanovsku (no kreisās) un Baibu Mileiku iepazina Krāslavas vēsturi

Dorions Monkinjons Dagdā izveidojis koka terašu ražotni “Fravia”, nodrošinot darbu 60 cilvēkiem

Valsts prezidents par datoru un citas biroja tehnikas remontu sarunājas ar uzņēmuma “DDC Baltic” pārstāvjiem Māri (no kreisās) un Juri

Edgars Rinkēvičs ar šūšanas uzņēmuma “IV Plus” īpašnieci Irēnu Voicehoviču apskata uzņēmuma produkciju

Valsts prezidents un šūšanas uzņēmuma “Nemo” īpašnieki Inga Zemdega-Grāpe un Oskars Grāpe jaunajā cehā apskata tur sašūtos guļammaisus

Ekselence labprāt bildējās ar Geibu ģimeni un jauniešiem, kuri šovasar strādā ZS “Kurmīši”

Ivara Geibas ekskursijā ārstniecības augu laukos Valsts prezidents iepazīst kaķumētras radinieku anīsa lofantu

Agnese Krumpāne jautāja, kādi drošības pasākumi notiek Latgalē, kas robežojas ar Krieviju un Baltkrieviju

Edgars Rinkēvičs, Gunāra Upenieka un kolēģu pavadīts, Krāslavu iepazina, ejot kājām

 

Egitas Terēzes Jonānes teksts un foto