Bērnības atmiņu konkurss: 142 dalībnieki, 218 atgadījumi, 116 zīmējumi

Šī gada martā tika izsludināts Bērnības atmiņu konkurss, kura iedvesmas avots bija Veronikas Tenčas-Goldmanes poēma prozā “Pastareite”, un tā norise tika pieskaņota rakstnieces 95. jubilejas atcerei. Tas tika rīkots sadarbībā ar Maltas pagasta bibliotēku. Atmiņas iesūtīja 142 dalībnieki, kopumā 218 atgadījumi un katrs no tiem unikāls un interesants, tāpēc balvu saņēmējus noskaidrojām izlozē 15. jūlijā. Laimīgos dažādās grupās noteica rakstnieces meitas Ināras Paičas roka. 
Grupā “Pastarīši” (47 atmiņas) laimīgās lozes tika: Kasparam Ļubartam (atmiņa par plīša lācīšu vēdera satura pārbaudi uz gāzes plīts); Olgai Čehovičai (sunītim palīdzēja nokārtoties, pieturot kāju, bet dabūju “pateicību” kodiena veidā); Guntai Zīmelei (par mammas nesazvanīšanu un telefona dyn-dyn); Jūlijai Stenpkovskai (kaķēnus “izplatīja” daudzdzīvokļu mājās); Ritai Kozlovai (košļeņu degustēšana pagalmā – “iedod pakošļāt”); Ilzei Catlakšai (kuņģa pilienus nejauši aizdzērusi ar “dzimtenīti”); Everitai Štekelei (brāli sauc par savu sargeņģeli, kopš viņš izglābis no slīkšanas); Jāzepam Kuksam (mājas koridorā sataisījis lāpu, bundžā ielejot benzīnu). Šie pastarīši saņems I. Paičas sarūpētās balviņas. Šajā grupā Skaidrītes Svikšas speciālbalvas: Irinai Orlovskai, kura pati pirmā iesūtīja atmiņas, un Evelīnai Visockai (atmiņas par grāmatveikalu Maltā, turklāt ir pastarīte, iesūtīja atmiņas latgaliski un pārstāvēja arī māsu). 
Grupā “Latgaliski iesniegtās atmiņas” (59): Santa Zepa (par piedzīvojumiem ar brālēnu); Daina Bārdule (kā devās pie vecmammas ar taksi); Anita Laizāne (kā ceplī iemetuši diega spolīti ar porohu). Šajā grupā specbalvas saņems: Egita Potaša par centību, ar kādu sarakstīja savas atmiņas latgaliski, un Aglonas Katoļu ģimnāzijas skolnieces Loreta Egle un Annija Leikuma, kuras atmiņas uzrakstīja latgaliski – vienīgās no visiem 40 skolēniem, kas piedalījās konkursā! S. Svikšas speciālbalva Jānim Stafeckim (kā konkursa “pastarītim” – pēdējam dalībniekam, kurš turklāt ļoti labi uzrakstīja latgaliski)
Grupā “Gargabali” (28): Maruta Avramčenko (oriģinālākais atmiņu sniegums – dzejoļa veidā); Anita Graudiņa (vēsturiskākas atmiņas, proti – 1949. gadā babai sūtītā vēstule); Maruta Latkovska (bērnības atmiņu apkopojums grāmatā “Unuceite”); Lidija Leikuma (par 7 “mozūtnis seikšaļteņom” un to pamatīgo valodniecisko fonu). Visām šīm dāmām – biļetes no GORS. Tāpat no “gargabalniekiem” jāatzīmē Silvija Assare ar izjusto bērnības gaitu aprakstu un 8 “mazām skicēm” un Ilga Rudoviča, kura viena no pirmajām iesūtīja atmiņas e-pastā. Viņas saņems “Vietējās Latgales Avīzes” abonementu trīs mēnešiem. Savukārt Rēzeknes Centrālās bibliotēkas specbalvu saņems Ieva Puzirevska (spilgtākā atmiņa tieši par grāmatu).
Beigās balvu ieguvēji tika izlozēti no visu atmiņu kopskaita. Galveno balvu no “Olimpiskā centra Rēzekne” (abonements pieciem apmeklējumiem) saņems Ina Tuče (atmiņa par vecākās māsas un brūtgāna ķircināšanu). Vēl 10 laimīgās lozes tika: Līgai Rubīnei (bērnu sarīkotās bēres daudzdzīvokļu nama pagalmā); Anželikai Cvetkovai (cukurgailīšu mešana strādnieku matos no balkona); Kristīnei Gavarei (“kartupeļu spainītis = lats”); Inesei Greižai (trušu kapsētas izveide); Laurai Marijai Babrei (darbošanās ar šķērēm dzīvoklī un rotaļlietu frizēšana); Edgaram Blinovam (mammas ģitāras pārvēršana laivā); Jurim Svikšam (par zarnu vešanu uz riteņa stūres); Margaritai Voicišai (mazā meita pa telefonu pasūtījusi trīs matračus); Jeļenai Kovaļevskai (ar brāli zīmējusi uz siltumnīcas ar stikla lausku); Mārtiņam Bērtiņam (aizmiga “Žigulītī” un vecāki nevarēja atrast).
Īpašs paldies skolēniem no Maltas un Aglonas! Bija aicinājums iesniegt arī zīmējumus, un uz to aktīvi atsaucās rakstnieces novadnieki – Maltas vidusskolas skolēni, iesniedzot 116 zīmējumus, 50 no tiem (detalizētākie) tika izlikti balsojumam Facebook. Līderiem balsu skaita atšķirība minimāla, tomēr: 1. vieta Elizabetes Utinānes zīmējumam (viņa vienīgā no līderiem bija aprakstījusi savu ilustrāciju: ar brāli sabojājuši nokrāsoto mašīnu un slēpuši pēdas); 2. vieta Kristīnei Gruznovai "Cīsiņi garāžā ar brāli" un Elīnai Oļševskai "Mana pirmā diena skolā"; 3. vieta arī E. Oļševskai – "Mana labākā dāvana". Melnbalto zīmējumu vidū visvairāk balsu Daniilam Škņarovam ("Atmiņas laukos"). Balvas bērniem tiks nodotas caur skolotājiem. Pateicība Maltas vidusskolas direktorei Vinerai Dimperei par atbalstu idejai un konkursa koordinēšanu skolā, par aktīvu līdzdalību paldies skolotājai Antoņinai Vasiļjevai. Maltas vidusskolas bērni izcēlās arī bērnības atmiņu rakstiskajā atklāsmē (21 skolēns, 40 atmiņas, paldies skolotājai Skaidrītei Babrei). Vēl konkursā no skolām piedalījās Aglonas Katoļu ģimnāzija: skolotāja Anita Vaivode iesūtīja savas un 12 bērnu 12 atmiņas, un skolotāja Diāna Dūna iesūtīja savas un 7 bērnu 7 atmiņas. 
Speciālbalvas saņems arī visa radošā komanda, kura 1999. gada 27. novembrī Rēzeknē grāmatas “Pastarīte” atvēršanas svētkos bija iestudējuši tās fragmentu: Ināra Grietiņa (režisore), Aleksandrs Špundzāns (atveidoja žīdu Joseli), Ilga Gritāne (prec. Macāne, atveidoja Agnesītes krustmāti Antoņinu), Gunta Dūda-Čača (prec. Začeste, tēloja mazo Agnesīti).
Ar balvu ieguvējiem sazināsimies personīgi. Paldies visiem atbalstītājiem: rakstnieces meitai Inārai Paičai ar ģimeni, SIA “Olimpiskais centrs Rēzekne”, Latgales vēstniecībai GORS, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijai, “Latgalīšu kulturys bīdreibai”, “Vietējai Latgales Avīzei”, Rēzeknes Centrālajai bibliotēkai, novadniekiem: keramiķim Aivaram Ušpelim, Maltas vēstures muzejam, Maltas pagasta bibliotēkai, Maltas vidusskolai un Maltas apvienības pārvaldei.
PALDIES KATRAM, kurš pagodināja novadnieci un reizē atcerējās savu bērnību. Taču viss turpinās – atmiņas joprojām var sūtīt uz maltas.zinas@inbox.lv. Ar laiku redzēsim, kas no tā visa sanāks, bet, pateicoties jums visiem, fantastisks pamats jau ir!

Skaidrīte Svikša, konkursa organizatore