Līvānieši gavilēja, dejoja un sportoja Līvānu dzimšanas dienā

Līvāniem šī bija jau 97. dzimšanas diena

Trīs dienas – 20., 21. un 22. jūlijā – ar moto “Dzīvi Līvāni” notika Līvānu svētki, un šovasar tie aizvadīti pilsētas 97. dzimšanas dienas zīmē. 
Svētkiem piestāv čaklu darba darītāju sumināšana. Arī līvānieši ar apbalvojumu “Līvānu Goda pilsonis 2023” godināja Andreju Usāru. Viņš savu dzīvi ir veltījis dejai un dejotājiem. Andrejs jau pagājušā gadsimta 70. gados pats dejoja Bioķīmiskās rūpnīcas deju kolektīvā, kuru vadīja Anita Lukjanska, vēlāk iesaistījās Līvānu kultūras nama deju kolektīvā, kurš 1979. gadā ieguva goda nosaukumu – Tautas deju kolektīvs “Silava”. Interesanti, ka vēlāk Andrejs bija arī šī kolektīva vadītājs 23 gadus. Redzot lielo mīlestību uz deju, 1982. gadā aktīvā kultūras darbiniece Terēzija Rubene uzaicināja viņu vadīt Zundānu jauniešu deju kolektīvu. Ar šo dejotāju saimi Andrejs Usārs ir sasniedzis augstas atzinības virsotnes Dziesmu un deju svētkos. Tāpat viņš bija Rudzātu jauniešu deju kolektīva vadītājs, un arī šis kolektīvs bija izcīnījis ceļazīmi uz dziesmusvētkiem. Kad pienāca deviņdesmitie gadi, Andrejs Usārs gan spodrināja Rožupes deju kolektīva dejotāju deju soļus, gan strādāja Līvānu 1. vidusskolā un Jaunsilavas pamatskolā par deju kolektīvu vadītāju. Visi šie kolektīvi kuplinājuši Dziesmu un deju svētkus. Kopš 2015. gada Andrejs Usārs ir arī vidējās paaudzes deju kolektīva “Daugavieši” vadītājs. Viņa moto ir: “Dejot ir laime”.
Šogad Līvānu svētki bija bagāti ar dažiem desmitiem pasākumu. Notika zvanu sasaukšanās dievnamu torņos, rīta modināšanas motorizēts brauciens, ekumēniskais vakars, talantīgo jauniešu konkurss, svētku tirgus, muzikāli radošs pasākums “Vakars uz ezera” u.c. Par svētku balvām sacentās futbolisti, makšķernieki, velosporta un strītbola cienītāji, volejbolisti u.c. Izskanēja arī Bēbīšu svētki, kuros dāvanas saņēma paši jaunākie līvānieši, bet Līvānu vēsturi varēja izzināt, braucot svētku autobusiņā. Darbojās bērnu spēļu iela, senioru parks, svētku radio un muzikālā branča jeb vēlo brokastu telts. Līvāniešus un viesus iepriecināja arī vairāki svētku koncerti, un tos kuplināja Latvijas Nacionālās operas un baleta mākslinieki, grupas “Labvēlīgais Tips”, “Carnival Youth” un “Borowa MC”, Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēku orķestris, mūziķi Normunds Rutulis, Andris Ērglis, Mārtiņš Kanters u.c. Mazs un liels varēja dejot grupas “Dakota” un dīdžeja Arta Skrūzmaņa ballē ar disko ritmiem. 

Līvānu Goda pilsonis Andrejs Usārs Dziesmu un deju svētkus kuplināja arī šogad 

Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods teica vairākas svētku uzrunas, uzsvērdams katra cilvēka devumu novada plauksmei

Līvānu modināšana ar motocikliem un citiem spēkratiem

Bēbīšu svētku gaviļnieki un sveicēji

Svētku gājienā piedalījās arī Līvānu amatierteātra aktieru saime

Komanda “Samuraji” izcīnīja “Nameja” kausu futbolā 

 

Egitas Terēzes Jonānes teksts, publicitātes foto