Vairāki pasākumi rotāja Preiļu parka svētkus

15. jūlijā vairāki pasākumi rotāja Preiļu parka svētkus. Tie notika jau otro reizi. 
Jau rīta pusē pie zirgu staļļiem rosījās Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra  organizētā pasākuma “Novada garša” dalībnieki (par šo pasākumu lasiet 6. lpp.), bet nedaudz attālāk darbojās arī tirdziņš un karuseļi bērniem. 
Savukārt pusdienlaikā pirmo reizi pēc fasādes atjaunošanas un pirmā stāva remonta apmeklētājiem durvis vēra Preiļu pils. Šoreiz septiņas stundas varēja aplūkot Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā konkursa nominantu gleznas. Visi darbi tapa plenērā Preiļos un stāsta par šo pilsētu mākslas valodā.
Izstādes un pils iepazīšanas pasākuma muzikālu noskaņu radīja novadniece, Preiļu Mūzikas un mākslas skolas, Rīgas Doma kora skolas un Lietuvas mūzikas un teātra akadēmijas absolvente Aija Jermoloviča un Preiļu mūzikas un mākslas skolas absolvente, šobrīd Staņislava Broka Daugavpils mūzikas vidusskolas audzēkne Annija Brenča, atskaņojot opermākslas dižgaru skaņdarbus. 
Preiļu muižas kompleksa un parka vadītāja Ilona Vilcāne iepazīstināja ar Preiļu pils vēsturi un teica, ka pasākumi Preiļu pilī notiks arī turpmāk. Novadniekus un māksliniekus sveica Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeja vadītāja Tekla Bekeša ar stāstu par Jāzepu Pīgozni un Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ārijs Vucāns, pasniegdams ziedus Ilonai Vilcānei un bijušajai Preiļu muižas kompleksa un parka vadītājai Sandai Čingulei. Pasākumu vadīja Grāfs (Guntis Skrimblis) un Grāfiene (Ilze Piskunova). 
Kad iestājās vakara junda, parka estrādē notika dižkoncerts “Sidrabs”. Tas izskanēja kā mazi Dziesmu svētki. Vispirms jau grupa “Raxtu Raxti” rosināja dziedāt kopā, dziedot Dziesmu svētku un "Raxtu Raxti" populāru repertuāru. Vēlāk ar tikpat sirdslipīgām dziesmām pievienojās Dainis Skutelis, Anmary un Atis Ieviņš. Gan mūziķu, gan tautas kopkoris dziedāja dziesmas "Tumša nakte, zaļa zāle", "Lobs bej’ puika myusu Jezups", "Zīdi, zīdi, rudzu vuorpa", "Es izjāju prūšu zemi" u.c. Preiļu parka svētku dalībniekiem un apmeklētājiem pateicās Preiļu novada Kultūras un tūrisma pārvaldes vadītāja Ilga Pokšāne un producents Oskars Bērziņš. 
Svētku izskaņā varēja vērot Lietuvas mākslinieku kopas "Fēnikss" gaismas un pirotehnikas šovu un dejot grupas "Johneys Band" zaļumballē
Turpat Preiļu parkā gandrīz visu dienu romantiskās noskaņās varēja iepazīt Ievas un Ādama salu, laivojot. Šo braucienu organizēja “Jelgavas laivas”.  
Preiļu pils svētkus rīkoja Preiļu novada Kultūras un tūrisma pārvaldes komanda kopā ar daudziem atbalstītājiem. 

Ārijs Vucāns pateicas Sandai Čingulei

Dižkoncertā “Sidrabs” dzied Atis Ieviņš, Dainis Skutelis un “Raxtu Raxti” solisti Edgars Kārklis un Marts Kristiāns Kalniņš

Ievas un Ādama saliņas iepazīšanas brauciens ar laivu

 

Egitas Terēzes Jonānes teksts, foto – “Jelgavas laivas” un Egita Terēze Jonāne