Novadu garšīgā satikšanās Preiļos

Pasākumā “Novada garša” piedalījās gandrīz visu novadu mājražotāji

15. jūlijā Preiļu parka svētkos varēja izgaršot novadus, jo turpat parkā pie staļļiem notika tradicionālais vasaras pasākums “Novada garša”. To rīkoja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra komanda ar Preiļu novada Kultūras un tūrisma pārvaldes saimi un citiem sadarbības partneriem.
Šoreiz Latgali varēja izgaršot ar dažādiem sieriem, speķi, grūbu putru, burgeriem, medu, kaņepju maizi ar zemesriekstu-kaņepju krēmu, mājas alu, ievārījumu un citiem gardumiem. Tikmēr Sēlija pārsteidza ar Dvietes īsto lauku saldējumu (pēc šī vasargarduma bija pati garākā “Novada garšas” apmeklētāju rinda).
Notika arī Mazo pavāru skola, ko vadīja Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma Preiļu struktūrvienības skolotāja Ināra Liepiņa, Indras meistares Valentīnas Bārtules meistarklase “Omes ievārījumi”, Elīnas Petrinčikas meistarklase “Dvietes īstais lauku saldējums”, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Preiļu nodaļas uzņēmējdarbības konsultanta Artūra Pavļukeviča meistarklase “Līdaku zupa latgaļu gaumē”. Izskanēja arī folkloras kopu “Golūda” un “Jumaleņa”, Andra Baltača un grupas “Dabasu Durovys” koncerti. Visi pacienājās ar organizatoru turpat lielajā katlā sarūpēto zivju zupu. 
Nogaršojuši visus gardumus un balsojot ar žetoniem, apmeklētāji noteica konkursa “Tautas garša” uzvarētājus, proti, 1. vieta ir ZS “Kotiņi” grūbu putrai, 2. vieta ZS “Pumpuri” lauku sieriem un 3. vieta – Dvietes īstajam lauku saldējumam. Apsveicam laureātus!
Savus ražojumus šoreiz piedāvāja arī SIA “Kazanova”, “Obelisk Farm IK”, Simona Zandere, “Mazdandaru maize”, “Jaunozoli”, Normunds Rozentāls, Sandra Novika, IK “Latgales Dravnieks”, SIA “Giline for life”, IK “Augu”, ZS “Sēlija”, IK “Kolnasāta”, Kristīne Lazdāne, SIA “Ekovol” un ZS “Mikalova”. 
Jāpiebilst, ka “Novada garša” noslēgsies 30. septembrī Āgenskalna tirgū Rīgā. 

Mazi un lieli cienājās ar ZS “Kotiņi” gardo grūbu biezputru ar linsēklu un kaņepju eļļu

ZS “Pumpuri” saimnieks Jānis Mičulis ar Eviju piedāvāja dažādus mājas sierus

Ināra Liepiņa vada Mazo pavāru skolu 

Marija Gavare piedāvāja zīmola “Vārkava kūp” gaļas izstrādājumus

Dvietes īsto lauku saldējumu sarūpēja Dace Stapkeviča (no kreisās) ar meitu Elīnu Petrinčiku

Dzied folkloras kopa “Jumaleņa”

Egitas Terēzes Jonānes teksts un  foto