“Pienu ēdu, pienu dzēru, pienā muti mazgāju...”

Šogad vasara padevusies silta un saulaina, tāpēc vairāk gribētos būt pie dabas un tās norisēs. Tā kā vasarā gotiņas dod visvairāk piena, 12. jūlijā Preiļu novada Pensionāru biedrībā nobrieda ideja veidot pasākumu “Pienu ēdu, pienu dzēru, pienā muti mazgāju...”.
Kā var būt pasākums bez AS “Preiļu siers” pārstāvjiem! Tāpēc ciemos uzaicinājām šī uzņēmuma meitas uzņēmuma AS “Latgales piens” valdes priekšsēdētāju Valēriju Haritonovu. Viņš pastāstīja par to, ka AS ’’Preiļu siers” ir izveidojis piena pārstrādes koncernu ar saistītiem uzņēmumiem, aptverot plašu darbības jomu. Viņš izsmeļoši pastāstīja par rūpnīcas vēsturi un plašo produkcijas klāstu. Valērijs Haritonovs bija arī šī pasākuma sponsors.
Tāpat bija prieks satikties ar Anitu Cišu, AS “Preiļu siers” ražošanas direktori. Viņa pastāstīja, ka rūpnīcā viss ir automatizēts, bet visas iekārtas ir jaudīgas, turklāt 98 % Čedera siera tiek eksportēti. 
Mēs sapratām, cik ļoti vajadzīgas ir šādas tikšanās un izzinoša informācija, lai veikalos izvēlētos pašu ražoto produkciju. Liels paldies Valērijam Haritonovam un Anitai Cišai par atsaucību un kopābūšanu!
Gatavojoties pasākumam, novada Pensionāru biedrības valdes priekšsēdētāja Marija
Briška rosināja uzrakstīt savas pārbaudītās piena ēdienu receptes, atcerēties savu
vecāku, vecmāmiņu gatavotos ēdienus. Pavisam atsaucās 24 pensionāri, uzrakstot
vienu vai vairākas receptes. Kopīgi izveidojām bukletu un šajā pasākumā iesniedzām to Preiļu Galvenās bibliotēkas pārstāvēm, kuras arī atbalstīja šo pasākumu. Daudzi klātesošie, tostarp arī ielūgtās ukraiņu seniores, pastāstīja par savām receptēm.
Meistardarbnīcā Marija Briška pagatavoja ēdienu no rūgušpiena pēc savas vecvecmāmiņas receptes. Garšoja ļoti labi! Viņa atgādināja, ka turpinās AS “Latgales piens” akcija, kurā seniori var izmantot atlaižu kuponu, iegādājoties šī uzņēmuma piena produktus. Kuponus var atrast laikrakstā “Vietējā Latgales Avīze”. Ja kupons nav izmantots, to var atnest uz Preiļu novada Pensionāru biedrību, lai var izmantot citi. 
Jautrību izraisīja arī krustvārdu mīkla, kuru minot vajadzēja atcerēties ar pienu saistītos vecos vārdus, nosaukumus. Patīkamo gaisotni radīja senioru vokālais ansamblis “Virši” Līgas Gžibovskas vadībā.

Preiļu novada pensionāri un ciemiņi dalās ar piena ēdienu receptēm 

 

Preiļu novada Pensionāru biedrības valde