Ludzas muzejā atklāta Jāņa Ļubkas metālkalumu izstāde “Lukturis”

2023. gada 21. jūnijā Ludzas Novadpētniecības muzejā tika atklāta pirmā Jāņa Ļubkas metālkalumu personālizstāde “Lukturis”, kur starp smagnējiem un pamatīgiem darbiem ieraugāmas arī smalkas rotaslietas. Izstādi papildina fotogrāfijas, kas atspoguļo autora radošo daiļradi.
Jānis Ļubka – viens no pieredzes bagātākajiem kalējiem Latgalē. Meistara kaltos darbus - rotaslietas, vējrāžus, lukturus, svečturus – bieži var redzēt ne tikai amatnieku tirgos, bet arī daudzās mākslas izstādēs.
1984. gadā Latvijas Brīvdabas muzejā notika Jāņa Ļubkas pirmā personālizstāde. Tai sekoja daudzas citas, popularitāti gūstot arī ārpus Rīgas, gan dzimtajā Latgales pusē, gan arī citviet.
Jānis Ļubka ir saņēmis daudzas atzinības, goda rakstus par nozīmīgo ieguldījumu tautas mākslas attīstībā, par radošām mākslinieciskām veiksmēm metāldarbu darināšanā un par tīrās latviskās stīgas skanējuma saglabāšanu.
Pasākums izvērtās par sirsnīgu atkalsatikšanos, jo meistaru sveikt ar pesonālizstādes atklāšanu bija ieradušies viņa radi, draugi un viņa daiļrades cienītāji no Ludzas, Rogovkas un Cēsīm.
Ludzas novada pašvaldības priekšsēdētāja vietnieks Valdis Maslovskis, veltot meistaram apsveikuma vārdus, uzsvēra: “Jōņs ir “Dīva apveļteits cylvāks. Jōņs jer muokslinīks, kas īdedzis gaismu na tikai sovā dzeivis ceļī, bet arī cytim”.
Ludzas Novadpētniecības muzeja direktore Milāna Bule pateicās māksliniekam par to, ka izstāde tiek atklāta tik zīmīgā datumā – latviešu saulgriežu laikā un, godinot izseno tautas tradīciju, pasniedza Jānim svētku sieru, alu un ozola vainagu.
Godināt mākslinieku bija ieradusies Nautrēnu pagasta pārvaldes vadītāja Līvija Plavinska. Daudz siltu vārdu kalējam veltīja viņa bijušie kolēģi un draugi no Tautas lietišķās mākslas studijas “Zīle” laikiem: Līga Kondratoviča, Inese Vītoliņa, Jānis Vītoliņš un Jānis Keiselis.
Jānis Ļubka ir viens no tiem amatniekiem, par kuru Ludzas Tūrisma centra vadītāja Līga Kondrāte saka: "Jōņs ir Ludzys amatnīku centra tāvs".
Emocionāli atraktīvu uzrunu Jānim veltīja Latgales amatniecības centra vadītājs Ēriks Kondrāts. Muzikālu sveicienu māksliniekam bija sagatavojuši Vincents Kūkojs un Valdis Naglis.
Izstāde uz Ludzas Novadpētniecības muzeju atceļojusi, pateicoties Jāņa novadniecei, Latgales patriotei un aktīvai sabiedriskajai darbiniecei Terēzei Kūkojai. Jāņa Ļubkas metālkalumu izstāde "Lukturis" būs skatāma līdz 2023. gada 10. augustam.

Valērija Dzevaltovska foto